Здраве и красота

Пълнозърнестият хляб „Вита“ – какво трябва да знаем за него?

29.11.2011г. / 18 48ч.
Аз жената
Пълнозърнестият хляб „Вита“ – какво трябва да знаем за него?

Пълнозърнестото брашно е основната съставка на пълнозърнестите хлябове „Вита Баланс“ и „Вита Силует“. То е прахообразна субстанция, получена чрез смилане на цялото зърно . Думата „пълнозърнест“ се отнася до факта, че всички части на зърното ( трици, зародиш и ендосперм ) се използват и нищо не се губи в процеса на смилане на брашното. Това е в контраст с белите рафинирани брашна, които съдържат само ендосперм. Тъй като цялото брашно съдържа останките на всички части на зърното, то е видоизменено и е с бежово-кафеникав цвят.

Какво съдържа зърното?
Устройството на зърното е сходно при всички зърнени култури.

  • Многослойна обвивка – Богата е на хранителни влакнини (целулоза, лигнини, пектини и др.), микроелементи като: цинк, мед, желязо, магнезий, селен и витамини от група B – тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина, а по-вътрешните слоеве са богати и на протеини. Обвивката е около 15% от теглото на цялото зърно. Когато бъде смляна, от нея се образуват трици.
  • Ендосперм – Намира се непосредствено под обвивката. Той е най-голямата част от теглото на зърното – около 80%. Богат е на въглехидрати (най-вече нишесте) и протеини. Съдържа малко количество витамини от група B.
    Ендоспермът е основен източник за добив на брашна, богати на белтъци (глутен), въглехидрати, витамини и минерали.
  • Зародиш – Обхваща само 2-3% от теглото на зърното. Богат е на протеини, минерали и витамини, но най-вече на витамин E и витамините от група B. Най-често зародишът се използва като обогатител или отделен продукт.

Важно е да помним, че фините брашна се произвеждат от средния слой на зърното, а пълнозърнестите – и от трите слоя.
Пшеничният шрот е първият продукт, който се получава при процеса на смачкването на цялото зърно. Така се запазват всички съставящи зърното елементи – трици, зародиш, брашно, грис. Получава се т. нар. едър шрот. Триците са богати на влакнини и баластни вещества ( фибри – по-популярното понятие). Те не се усвояват от организма, но създават чувство на ситост и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото, прочистват червата, подпомагат отделителната система, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек, хемороиди и някои ракови заболявания.
Хлябовете „Вита Силует“ се приготвят от пшеничен шрот без в тях да се влага бяло фино брашно.
Пълнозърнестото пшенично брашно съдържа повече протеини и нишесте от пълнозърнестото ръжено брашно, но по-малко хранителни влакнини. Същевременно, пълнозърнестите брашна имат по-високо съдържание на хранителни и биологично активни вещества от по-фините брашна. В най-фините се съдържат под 50% от количеството на витамин E, витамин B6, пантотенова киселина, манган, магнезий, мед, цинк, хранителни влакнини, налични в пълнозърнестото брашно. По-слабо са представени и протеините.

С какво пълнозърнестите хлябове превъзхождат белите видове хляб приготвени от бяло фино брашно?

  • Имат по-ниска калоричност.
  • Съдържат повече влакна, което подобрява храносмилането.
  • Съдържат повече витамини, което е добре за здравето.
  • Имат по-нисък гликемичен индекс, което е добре за отслабващи и за диабетици.
  • Съдържат повече минерали, което е добре за активно спортуващи.
  • Пълнозърнестите храни са чудесен мозъчен стимулатор, тъй като съдържат висок процент фолиева киселина.

Пълнозърнестите хлябове „Вита“ осигуряват оптимален внос на витамини в балансирано съотношение и микроелементи, участващи в кръвотворенето – желязо, мед, манган, които се съдържат най-вече в обвивките и зародиша на зърната.

Пълнозърнестите хлябове са ценен източник на селен, който има антиоксидантно действие и неутрализира вредните свободни радикали. Те имат свойството да забавят усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар след хранене.

Приемът на пълнозърнест хляб „Вита“ на сутрешна закуска осигурява енергиен заряд за целия ден. Съдържащите се в него полизахариди (сложни комплексни въглехидрати) са източник на постоянен приток на монозахариди (глюкоза и фруктоза) към „активните“ органи – мускули, сърце и мозък.

Консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на витамини B и триптофана, от който се продуцира серотонин – хормон на щастието.

Как да познаем, че един хляб е истински пълнозърнест?

  • Ако при производството на пълнозърнест хляб е използвано истинско пълнозърнесто брашно и то е над 50 % (колкото трябва да бъде за да се нарече пълнозърнест), структурата на хляба трябва да е сбита, да си личат самите трици в средината и по повърхността на хляба.
  • На пипане трябва да е по-твърд, обемът не трябва да е голям.
  • Цветът трябва да е по- тъмен в сравнение с белия хляб, трябва да е „приятно бежов“.
  • Истинският ръжен-пълнозърнест хляб трябва да е придобил тъмния си цвят от ръжената закваска и вложената ръж, с която е приготвен.
  • Пълнозърнестото брашно трябва да е посочено на първо място в състава на продукта.
  • Цената на пълнозърнестите хлябове. Пълнозърнестите брашна и ръжените-пълнозърнести брашна са скъпи. Не може пълнозърнестият, многозърнестият и ръженият хляб да са на цената на белия.
  • Пълнозърнестите хлябове „Вита Баланс“ и „Вита Силует“ имат богат вкус с лека кисела жилка, която е по-силно изразена при ръжените „Вита Баланс ръжен пълнозърнест“ и „Вита Силует Ръжен“.

Една от основните препоръки за здравословно хранене, изготвени от експерти на Национален център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), гласи: „Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб“.

Хлябовете „Вита Силует ръжен“ и „Вита Силует с кълнове“ са клинично тествани. Изследванията върху метаболитната компенсация и телесното тегло при пациенти с неинсулинозависим захарен диабет и наднормено тегло за период от шест седмици са показали множество положителни резултати. Препоръката на екипа лекари, провели изследването, е хлябовете „Вита“ да станат част от профилактичната диета на българина.

Коментирай