Принцеса Лаурентин ван Оранйе: Четенето дава самочувствие

06.12.2011г. / 15 07ч.
Ивет Лолова
Принцеса Лаурентин ван Оранйе: Четенето дава самочувствие

Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе днес откри 30-ия Международен панаир на книгата в НДК. Тя е съпруга на принц Константин. В България идва за първи път, по покана на фондация Credo Bonum. Целта на посещението й е премиерата на детската й книжка „Мистър Фини и светът надолу с главата“.

Това е първата й книга за малки читатели, част от голяма поредица, чиято цел е да ги запознае с природата и да накара тях и възрастните да се замислят и обсъждат заедно проблемите на планетата и нашето отношение към нея.

Принцеса Лаурентин се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата. Тревожи я фактът, че дори днес, в началото на 21 век, в Европа все още има милиони хора, които не могат да четат и пишат. Тя е убедена, че четенето рефлектира върху нашата вътрешна увереност, че можем да направим нещо със свои собствени сили.

Тя се вълнува и от въпросите за устойчивото развитие на околната среда. Сътрудник е към Европейската фондация по климата, старши съветник към Световния фонд по дивата природа WWF, основател на фондацията „Четмо и писмо“ и фондацията „Книга с липсваща глава“ (Missing Chapter Foundation).

\n

„Важно е да запомним, – каза принцеса Лаурентин, – че каквото правим днес – така ще изглежда светът утре. Този избор зависи само от нас. Понякога сериозните въпроси ни плашат и си мислим, че не можем да направим нищо, но всъщност можем. Но както Алберт Айнщайн е казал „Не можем да решим проблема, ако не мислим по начина, по който е създаден.“ Тъй че, за да намерим нови решения, имаме нужда от нови разсъждавания. Трябва да мечтаем, да вършим нещата, да споделяме, да очертаем мястото, където искаме да стигнем, да вършим онова, което трябва да свършим и когато нямаме отговорите, да ги търсим съвместно.

\n

Писателката предлага да вземем пример от децата и така ще започнем да мислим по-отворено и да намерим по-различни решения. Точно това прави Мистър Фини – героят от нейната книга. Той не е дете, но мисли като дете, задава си въпроси и търси отговорите им. Задаването на въпроси, предполага добро слушане. Това е и посланието на книжката: деца и възрастни да седнат заедно, да четат, да си задават въпроси и заедно да търсят отговорите.

\n

Алберт Айнщайн е казал „Логиката може да те отведе от точка А до точка Б, а въображението – навсякъде“. Разбира се, книгите подхранват въображението ни. Въображението води до въпроси, а без правилните въпроси няма как да получим правилните отговори.

\n

По време на пътуването си по света Мистър Фини научава две важни неща, които авторката е взела от нейния живот или е вложила в неговия – вече не знае кое от двете, защото те, двамата, отдавна са се слели в едно. Това са, че ако задаваш въпроси, никога не си сам и че отговорите, често пъти са по-близо, отколкото си мислим.

„Вярвам, че мистър Фини ще покори сърцата на много българи.“ – каза в заключение принцеса Лаурентин ван Оранйе.

\n

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай