Принцеса Лаурентин ван Оранйе: Уверените жени правят правилните избори

11.12.2011г. / 12 00ч.
Аз жената
Принцеса Лаурентин ван Оранйе: Уверените жени правят правилните избори

Принцеса Лаурентин ван Оранйе се срещна с екип на Az-jenata.bg и отговори на въпроси за децата, замърсяването на околната среда, образът на жената днес и ролята на една принцеса за глобалните добри каузи.
Тя е принцеса на Холандия. Омъжена е за принц Константин и имат три деца. Освен това тя е сътрудник към Европейската фондация по климата, старши съветник към Световния фонд по дивата природа WWF, основател на фондацията „Четмо и писмо“ и фондацията „Книга с липсваща глава“ (Missing Chapter Foundation). Вълнува се както от въпросите за замърсяването на околната среда, така и от неграмотността в наши дни – дори в Европа днес има милиони хора, които не могат да четат и пишат. Поводът за гостуването й в България е излизането на първата й книжка за деца, издадена от издателство „Сиела“ – „Мистър Фини и светът с главата надолу“.

Вие пътувате много – еднакви ли са децата?
Да, днешната дискусия го показа. Те отлично разбират темата за околната среда, имат своите въпроси и решения за тях.

\n

Докато пишехте книгата за мистър Фини, вземахте ли идеи от децата си?
Зародишът на историята е от реалния свят, но разбира се, като майка, съм чувствителна и улавям малките неща в живота, това, което децата ни казват. Затова като майка вероятно имам по-голямо въображение.

\n

Правим ли достатъчно заради децата си светът да стане по-добро място за живеене?
Не, не правим достатъчно. Трябва повече да слушаме децата си и да сме наясно, че чрез нашите действия и решения днес ние градим света утре. Затова трябва да бъдем отговорни към нашето днес и какво ще оставим за следващото поколение, защото бъдещето принадлежи на децата ни.

\n

Децата по-лесно ли ни чуват, отколкото политиците и бизнесът?
Децата имат много добър инстинкт за вярно и грешно. Те разбират много добре, че всяко действие сега ражда следващото утре. Ако замърсяваме околната среда днес, утре ще имаме проблем. Децата имат много добро инстинктивно чувство за морал и етика.

Смятате ли, че книгите Ви говорят чрез децата и на техните родители?
Да, говоря на възрастните чрез гласа на децата и книгата за мистър Фини е точно за това – деца и родители да седнат заедно, да четат и да обсъждат въпросите за околната среда. И както можахте да чуете днес децата имат много, много въпроси. Надявам се, малчуганите да се почувстват вдъхновени от мистър Фини, който също задава въпроси.

\n

Ще продължите ли историята за мистър Фини?
Да, вече е готова втората книга, която в началото на годината беше публикувана в Холандия. Третата история вече е в главата ми. Планирам да продължа работата със същия илюстратор и по следващите книжки. Много важно е да намеря спокойствието и времето да продължа да пиша историите на мистър Фини, защото писането не може да се случва между срещите и имейлите. Трябва да се усамотя и да вляза в света на мистър Фини, за да мога да опиша проблемите, които го тревожат и съответно – решенията им.

\n

Каква трябва да бъде съвременната жена и майка?
Не бих могла да ви отговоря еднозначно. Това, което искам да пожелая на жените, но също и на мъжете е да се чувстваме сигурни в себе си, за да живеем живота, който искаме. За някои жени това означава да се изявяват като майки, за други – това е да са наполовина майки, наполовина работещи жени, а за трети – това означава да са бизнес дами на 100 %. Трябва да сме уверени в това, което искаме, да слушаме интуицията си и да взимаме най-добрите решения, да правим най-добрите избори за нашия живот.

\n

\n

Трябва ли всеки принц/принцеса да има специална мисия, отдаденост на някаква кауза?
Не съм човекът, който ще ви каже: „Трябва да правите това, а това не трябва“. Всеки прави собствените си избори. Лично на мен, работата ми за добрите каузи ми действа много зареждащо и вдъхновяващо, и си мисля, че не бих могла да живея по друг начин. Но това е моят избор, независимо от социалната ми роля в държавата. Смятам, че всяка публична личност носи много повече отговорност за това, което прави, защото има много повече сила и гласност в обществото. Това е моят личен избор, но го правя също и заради ценностите, в които са ме възпитали моите родители.

\n

Какво ще кажете за предстоящата ви среща с президента на България? Ще говорите ли с него за екология?
С нетърпение очаквам да се срещна с него. Както обещах днес на децата, ще му предам въпросите, които те зададоха. Не се съмнявам, че той ще ги оцени и ще се вдъхнови от тях.

\n

Прочетете още:
Принцеса Лаурентин ван Оранйе: Четенето дава самочувствие

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
Даа, днешните принцеси са без корони, а земни и работещи жени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар