Здраве и красота

Разноцветни дрехи стимулират мозъка и ни балансират

12.12.2011г. / 19 42ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има много теории за цветолечението и влиянието на различните цветове върху мозъка, сетивата и тялото ни. Според астрологията всеки ден от седмицата е подвластен на определена планета, цвят и музикална нота.

Аюрведа – древната наука за здравето и дълголетието – ни учи същото. Ако в дрехите и обкръжението ни преобладава един-единствен цвят, може да се разстроим психически и физически. Затова индийките носят разноцветни сарита във всички цветове на дъгата и във всички нюанси на цветовете. Това разказват Стела Христова и Ася Иванова във въвеждащата лекция преди семинарите по индийска красота.

Обличайки се всеки ден в различен цвят, ще бъдем балансирани и хармонични. В случай че ни е трудно да го постигнем, можем да си направим график за всеки ден от седмицата. Нека си припомним, че има и други цветове, освен строгото сиво и черно, студеното тъмно синьо и неутралното тъмно кафяво.

В индийската традиция сари носи символика в цветовете си. Така по сарито ще познаят какво работите, какъв е социалният ви статус, какво е емоционалното ви състояние. Ето някои от тях:

Зеленото е цветът на земеделците, на хората, които се занимават с отглеждане на продукция, скотовъдство;
Синьото – в Индия са го носили мюсюлманите и хората на ръчния труд – занаятчиите;
Червеното – любовта, страстта; в червено се облича жената, в нейния сватбен ден.
Бялото – на аскетизма, на духовната чистота; индийките обличат бяло в моменти на траур, или когато поемат пътя на монашеството. Ако видите снимки на Майка Тереза, която дълги години е живяла в Индия – тя е облечена в бяло неслучайно. Чисто бялото е дрехата на монахинята;
Жълтото – на интелигентността, креативна мисловна енергия;
Жълтото – шафранено, оранжево – на отречението, стимулира интелигентността; ако учите – обличайте по-често жълто.

„Често имаме предразсъдъци, че дадени цветове не си отиват и не се носят заедно – обяснява Стела. – В Индия не мислят така. Там можете да срещнете невероятни и най-различни комбинации.“

Друга пречка може да бъде представата ни, че даден цвят не ни отива или имаме непреодолима неприязън към него. Точно в този случай трябва да пробваме да го носим, за да не страда тялото ни от недостига му, а ние с изненада ще открием, че нещо мъничко, някакво качество или усещане в нас се е отключило и се е променило.

В нашата географска ширина особено през зимата трябва да се постараем да слагаме повече цветове върху себе си – така мисленето и денят ни ще бъде бодър, балансиран и хармоничен. И понеже не всяка жена може да носи сари, добър опит е да си купим разноцветни шалове и да ги сменяме всеки ден.

Следва продължение за цветовете в астрологията.

Прочетете още:

Коментирай