Семейство

Учредиха фонд за терапии за деца с аутизъм

14.12.2011г. / 09 04ч.
Аз жената
Учредиха фонд за терапии за деца с аутизъм

Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Тацитус“ – организации на родители на деца с аутизъм в България, са инициатори и съучредители на фонд за терапии за деца с разстройство от аутистичния спектър. Церемонията за учредяване на фонда се проведе вчера, 13 декември 2011, във факултета по начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“.

\n

Мястото за учредяване на фонда за терапии не е избрано случайно. В резултат на националната информационна кампания „Майки и приятели на деца-аутисти: Чуйте за нашите деца!“ от септември 2011 г. във факултета се предлага първата в България специалност „Терапевтични практики за деца от аутистичния спектър“, която обучава специалисти за работа с деца с аутистично разстройство.

\n

Съучредители във фонда са ангажирани с каузата организации и личности – асоциацията на ресурсните учители в България, Ирена Соколова, Евтим Евтимов и представители на институции и организации, които подкрепят националната информационна кампания за аутизма от самото й начало през септември 2011 г. На учредяването са поканени министрите и ресорни заместник министри на образователното, социално и здравно министерство, както и представители на Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция за социално подпомагане, представители на английската неправителствена организация CHANGE, която работи в подкрепа на хората в неравностойно положение, фондация „И Аз мога“, фондация „Помощ за благотворителността в България“, асоциацията на логопедите, асоциацията на психолозите, както и известни личности, които многократно са заставали зад каузата на децата с аутизъм – Део, Дидо от Д2, Графа, Камен Воденичаров.

\n

Целта на фонда е да даде шанс на възможно повече деца с разстройство от аутистичния спектър в България да получат достъп до терапия, която е основното средство на въздействие. На този етап, подкрепата на държавата за децата, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, е крайно недостатъчна.

\n

Родителите трябва сами да заплащат скъпоструващите терапии, което не е по силите на по-голяма част от семействата, поради символичната социална подкрепа и факта, че в много от случаите единият от родителите не може да работи, за да помага на детето си. Така финансовата възможност за осигуряване на достъп до жизненоважни терапии, подпомагащи комуникацията и социализацията на детето, са сведени почти до нула.

\n

„Фондът за терапии ще работи по модел на здравната каса и ще заплаща класически терапии с логопед и психолог и алтернативни терапии – арт терапия, хипотерапия, биофидбек. Надяваме се за първата година да успеем да подпомогнем поне 500 деца след подбор по критериите на фонда“, сподели Владислава Цолова, председател на фондация „Стъпка за невидимите деца на България“.

Фондът ще набира средства чрез индивидуални и фирмени дарения, както и чрез:
- ДМС кампания за набиране на средства за фонда, стартирала през август с текст DMS AUTISM на номер 17 777 за всички абонати.
- Дарителство по ведомост, което се осъществява с партньорството на фондация „Помощ за благотворителността в България“. Дарителството по ведомост е лесен начин за всеки работещ на трудов договор да дарява ежемесечно малка сума директно от трудовото си възнаграждение в подкрепа на избрана от него кауза.

\n

Повече за аутизма:
Аутизмът е разстройство на развитието, което нарушава умението на човека да общува и да се разбира с другите, а в следствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация, които често са съпътствани с поведенчески проблеми.
Аутистичният спектър е изключително широк и включва както функциониращи на много ниско ниво деца, в това число и невербални, така и високофункциониращи.
Преди 20 години, 1 на 10 000 деца страдаше от аутизъм, през 2010 г., по данни на Autism Society of America, 1 на всеки 110 деца се диагностицира с разстройство от аутистичния спектър.
През изминалата година, повече деца са диагностицирани с аутизъм, отколкото с диабет, синдром на Даун, рак и СПИН общо.
Децата с аутизъм се раждат в семейства от различни раси, етноси, социален произход, образование, интелект, убеждения и религия.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ilian ( преди 11 години )
Идеята е добра, но това сдружение "Тацитус" е на Мина Ламбовски, жена с интересно и бурно минало, според интернет. Нейния мъж Димитър Ламбовски пък е цар в обирането на лековерни вложители и дарители. Негово беше частното гробище в Бояна, дето завлече всичките си клиенти и изненадващо обяви фалит. Та този фонд всъщност е на милионерите Мина и Димитър Ламбовски, които и от чуждото нещастие са решили да правят пари! Така че давайте, дарявайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар