Писна ми

Безсмислието на чипа за кучета

05.01.2012г. / 10 13ч.
Ивет Лолова
Безсмислието на чипа за кучета

От дни по софийските паркове от тъмни зори текат проверки дали нашите любими домашни любимци са редовни - дали сме им поставили идентификационен чип, дали имат паспорт с ваксинациите и дали ние, техните стопани почистваме след голямата им нужда. Това гласи последната поправка в  Наредбата за домашните любимци, която влезе в сила от началото на 2012 г.

Ако вие и/или кучето ви не е изрядно, проверяващите ще ви глобят в размер до 50 лева и ще ви дадат предписание да го регистирате и да му поставите чип в едноседмичен срок. При повторна проверка, ако пак сте нередовни, ще ви напишат нова глоба до 200 лева.

Чипът струва между 30 и 40 лв., а за кастрирани кучета е безплатен. Не е ясно и кой се облагодетелства от тази акция - подобен чип вероятно струва стотинки - той е подобен на чипа в електронните ни карти за влизане в офиси/хотели и в дебитните/кредитни карти.

Каква е целта на тази наредба?
- да дисциплинира собствениците на кучета - донякъде, който гледа куче в двор и не го разхожда навън - нито му плаща данък, нито ще му сложи чип;
- да се съберат пари за приютите - има си други начини за финансиране на приютите;
- част от решението на проблема с бездомните кучета - абсурдно - дори още повече може да се увеличат, защото разходите по гледане на домашно куче още повече се увеличават.

В случай, че спазвате наредбата, какво се получава:

Кучето ви има платен данък. Поставили сте му  чип. Има паспорт/здравна книжка, в която се отбелязват ваксините му и редовното му обезпаразитяване. Събирате му биологичните отпадъци. И какво от това. Общините продължават да не спазват своята част от "обещанието" - няма ресурс да проконтролира хората, които не правят гореизброените дейности.

Мнозина от собствениците на кучета не намират полза в поставянето на чипа. Ако кучето се загуби, няма как по чипа да го проследят и намерят. От него има, само ако животното пътува в чужбина, както се изискваше в наредбите и досега.

И цитирам мнение от форум за домашнин любимци.

"Поставянето на чипове на кучета - незаконно, поради липса на законно основание. Наредбата на общината не е закон и е противоречие на законите и конституцията.

Ето цитат от Конституцията:

Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
(5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

От текста на цитирания член е видно че България се управлява от закони и със закони, а не с подзаконови нормативни актове, каквито се явяват наредбите на Столичния общински съвет. Налице е противоречие на този поднормативен акт с конституцията на страната. Глобите, предвидени в цитираната наредба, не са нищо друго, освен рекет върху гражданите."

И още:
Чл. 2. (1) Деянията, които съставляват административни нарушения, и съответните за тях наказания, се определят със закон или указ.

Видно от този член, задължително се изисква нарушението - в случая липсата на чип, да е обявено в закон или указ. Такова законно задължение няма. Ето защо, ставаме жертва на чиновници, които са като комарите - искат да ни ужилят."

А вие, сложихте ли чип на кучето си?

Снимка: Stardust за Az-jenata.bg

Прочетете още:



 






 





 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
АЗ ( преди 8 години )
Здравейте,и аз бих желая да споделя своето скромно мнение по този казус, първо защото имам куче, второ, защото не мога да се съглася с голяма част от мненията написани тук..... Моите аргументи:1. Поставянето на чип е напълно ненужно, защото ако кучето ви изчезне, с негова помощ НЯМА да го намерите!!!! Могаа съм да го докажа - преди няколко години бях щастлив собственик на Кон, който беше откраднат и до ден днешен не е открит! От полицията ме уведомиха, че животното със сигурност не е убито, но къде е......... никой не знае! Беше образувано досъдебно произвоство срещу неизвестен извършител и след няколко месеца прекратено без никакви резултати! Питам защо трябваше да поставя чип на животното? Защо трябваше да платя 80 лв.? Колко от конете в ромските махали са чипирани? Или отново попадаме в хипотезата, че за едни може, а за други не! Хайде де!2. По-горе видях коментар, че може би на някого му се свиди да даде 30 лв. за поставянето на чип?! Ами да, свиди ми се, защото стойността на един чип е 6 лв. за кучета с тегло над 10 кг. и 7,50 за кучета с тегло до 6 кг. и това са цени на дребно! Смятате ли, че манипулацията струва 25 лева?! Аз не!3. Колко от кучетата, които тичат след ромските каруци и колички ще бъдат чипирани и за колко от тях се плаща данък?Нямам нищо против да си чипирам кучето и да плащам данък, когато някой ми докаже, че това важи за ВСИЧКИ! Може би много хора не знаят, че има европрограми, които финансират тези дейности, защо не се предоставят безплатни чипове за всички желаещи? Голяма част от отпуснатите по европрограми чипове се поставят срещу скромната сума от 30 лв., интересно кой ли ще има полза от това?Дедка,във Вашия коментар има логика и би било така, ако правилата важаха за всички! Хората, които имат домашни любимци не ги взимат за да ги изхвърлят на улицата! Какво ще гарантира, че ако моето чипирано куче роди, то аз няма да изоставя потомството? Преди година намерих 4 изоставени кученца на не повече от месец (поне собствениците бяха изчакали да започнат да се хранят). Прибрах всички и им намерих дом, питам тогава кой ще забрани на тези хора да продължат да го правят и кой ще ги контролира?Ако смятате, че греша, моля - аргументирайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Крум А. Сираков ( преди 11 години )
Като собственик на куче смятам, че поставянето на чип трябва да е личен избор. При поставен чип е редно човек да получава облекчения, но при непоставянето му е направилно, според мене, да му се налагат санкции. Това си мнение съм формирал, разсъждавайки по въпроса за щети, вина, умисъл и прочее, но ако нагазя там, ще откараме пет страници теория. В това отношение мненията ни (моето и на автора) съвпадат.Като юрист, обаче, не мога да не се подразня от избирателно цитиране на текстове от закони. Авторът на статията е посочил един чл. 2 от нещо си, което не е посочил, вероятно случайно. Обаче понеже на мене това ми е професията, познах чл. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Така де, не целия, само тая част, която авторът е сетнал за полезно да цитира. Нека заедно да видим целия чл. 2, особено неговата трета алинея.ЗАНН Чл. 2. (1) Деянията, които съставляват административни нарушения, и съответните за тях наказания, се определят със закон или указ. (2) Когато нарушението на закон или указ е обявено общо за наказуемо с определено по вид и размер административно наказание, Министерският съвет и членовете на правителството, ако са овластени със съответния закон или указ, могат да определят съставите на конкретните нарушения. (3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Общинските съвети при издаване на наредби определятсъставите на административните нарушения и съответствуващите на тях наказания, предвидени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.Както се казва коментарът е излишен. Крайно нередно е да се цитират закони по този начин. Това би подвело хората да водят дела със съмнителен, меко казано, резултат. Което пък бърка в джоба. Който е решил да води битка с чиповете, може да го направи по далеч по-грамотни начини. Такива има, повярвайтеJ Приятен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Това, че някой му се свидят 30 лева, не означава, че поставянето на чип е безсмислено! Следващия път като публикувате статии поне си направете труда да проверите функцията на един такъв чип. Когато кучето е чипирано има много по-голям шанс да се открие истинския му собственик ако недай Боже се загуби. Вече всяка уважаваща себе си клиника има четец за чипове и веднага може да се провери в балканската база данни на кой е кучето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Наблюдател ( преди 11 години )
Здравейте,видяхме статията ви в един друг сайт и бихме искали да отбележим, че публикуваната от вас информация е подвеждаща и невярна.НЕ е вярно, че изискването за поставяне на чип е регламентирано с общинска наредба, а не със закон. Поставянето на чип е регламентирано с чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Нещо повече, за това нещо има и директива на ЕС от 2003г. Като читатели, бихме искали да ви помолим да проверявате информацията си, преди да я публикувате. Така вие и сайтовете, които копират информацията от вас създавате грешно впечатление и подвеждате хората. А става въпрос за закон! Вие ли ще понесете отговорността, ако аз ви послушам и утре бъда глобен?!?От редакцията:Благодаря ви за компетентния коментар. Бихме се радвали, ако се свържете с нас на e-мейл ivet***az-media.biz за да ви вземем интервю за по-подробен разговор по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
Иван ( преди 11 години )
искахте ЗЗЖ , прие се. искате да има *** по улиците -има ги . искате европейски норми -започват да се прилагат и веднага нещо не ви допада. кучкарниците са излишни - прибира се кучето от улицата и ако до 30 дни никой не го пътрси -инжекция и 50см. под земята . Позаинтересувайте се как е в САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Дедка ( преди 11 години )
Аз не съм съгласен - факт е, че бездомните кучета не се появяват от нищото. Тази мярка цели точно това - да са намали изоставянето на животни. Съгласен съм, че нещата са далеч от перфектни, но, съгласете се, че все отнякъде трябва да се почне! По-добре ли ще е да игнорираме проблема и да не правим нищо по въпроса? Малко ли хора бяха нахапани по улиците от кучета, които, както казах, не са слезли сами от планините, а в общия случай водят началото си от изоставени домашни?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Светла ( преди 11 години )
Браво ина авторката на статията! Наредбата е пълно нормотворческо недоразумение! На домашните любимци няма да им стане по-добре! Е може би на ветринарните лекари ще им стане по-добре от поставянето на чиповете, тъй като цената на един чип е 7 лв. останалото до 50 си го гушкат без да плащат данъци на общината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Красимира ( преди 11 години )
Днес бяхме при ветеринарния лекар - 34 лв. струва чипа, но той каза, че докато не се направи базата данни, свързана с всички ветеринарни кабинети и с общините - няма кой знае какъв смисъл от това. Все пак си изпълнихме задължението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Дениица ( преди 11 години )
Абсолютно съм съгласна с авторката на статията! Безсмислено е слагането на чип, само излишни разходи са, особено когато контролът липсва. Съвестните и отговорни стопани събират отпадъците на любимците си, грижат се за тях и ги ваксинират. С този чип едва ли ще се промени поведението на несъвестните стопани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар