Семейство

Зимни забавления – снежни приключения

09.01.2012г. / 09 46ч.
Вергиния Генова
Зимни забавления – снежни приключения

Вече можем да се похвалим с истинска зима. Сняг, ледени висулки, преспи и покрити със сняг дървета. Зимна приказка! Можем да й се насладим истински, стига да не се налага да зависим от проходимостта на пътищата, градския транспорт, почистващите фирми и прочие зимни изненади.

За децата обаче зимата е бял празник. Жалко, че ваканцията свърши точно когато натрупа толкова прекрасен хрупкав сняг.

Да си припомним зимните забавления за деца:

Каране на шейна – Според детския сайт Az-deteto.bg най-много деца са отбелязали карането на шейна като любимо занимание. Логично и очаквано – много малчугани досега не са имали възможността да се качат на ски, още по-малко да го превърнат в любимо зимно занимание. Така че остава класиката – детската шейничка. Какво им трябва на децата – шейна и малко склонче в близост до дома, където да се спускат и забавляват.

Правене на снежен човек – неизменна част от зимната приказка. Може да се направи в двора или пред блока и когато детските ръчички и крачета замръзнат, бързо да се приберат у дома за чаша топъл чай и закуска. Тук разбирасе е възмжна импровизация с други фигури от сняг или дори да се построи иглу, но за целта трябва да имате много свободно време и много помощници. А защо и възрастните да не си направим снежен човек – тиймбилдинг в гората. Мнозина биха приветствали подобно занимание с възторг, особено ако завършва в някоя близка кръчма с червено вино, мръвки и топъл качамак.

Разходки в гората или в парка – това също е приятно занимание за спокойните и слънчеви зимни дни. Да се насладим на искрящо белия сняг, да се гоним из снега, да си устроим бой със снежни топки или да правим снежни ангелчета. Можем, да се крием, да търсим съкровища заровени в снега. И да не забравяме фотоапарата, за да запечатаме тези прекрасни мигове със зачервени бузки и светнали очи.

Ски – може би ските попадат доста надолу в класацията за зимни забавления за голяма част от населението. Не са за всеки, защото трябват сериозни финанси, свободно време и логистика, за да качиш детето на писта, за да кара ски. Но пък за запалените скиори падне ли сняг, не съществува друга важна и неотложна работа, защото работа винаги ще има, а снегът няма да чака вечно. Тук важи правилото – иска ли човек, начини винаги се намират. Важното е някой да го запали и пристрасти към магията на ски пистите.

Сноуборд – същото важи и за сноуборда, с тази разлика, че обикновено към него посягат деца, които първо са се научили да карат ски и това е вече втората стъпка в усъвършенстването на зимните умения.

Кънки на лед – Ще си кажете страхотно – ето това е вече достъпно. В сравнение със ските - да, но цените отново не са особено приятни за родителите. И тази зима цените за вход и кънки са 9 лева, като няма намаление за ученици. Може би защото основно учениците карат кънки. Два, три пъти в седмицата да пуснем тийнейджърите на кънки и това ще струва минимум 50 лева.

А ако решим семейно да отидем на кънки, тогава трябва да приготвим по 10 лева средно на човек и да има един, който да обикаля около пързалката, мъкнейки целия багаж. Е, догодина може да се сетят да направят гардероби и чакални на топло, където да можеш да се стоплиш, пък и да хапнеш нещо.

Ако не обичате заниманията навън, зимата е чудесно време за семейни игри на топло.
Гледане на филми, готвене, изработване на различни неща, четене на книжки и много гушкане. С една дума зимата предоставя чудесни възможности да прекараме повече време със семейството и най-близките приятели.

Снимка: Джадала Мария

Прочетете още:

Коментирай