Проф. Петрова участва като консултант в разработването на документите, свързани с Европейската хранителна политика и популяризира съвременните аспекти на здравословното хранене.
Серията Европейски здравословни хлябове НИЛАНА е първата в страната, в която са застъпени полезните свойства на ръжените брашна. На прес конференцията бяха разкрити непознати до момента у нас факти за профилактичните свойства на ръжените брашна, техните значителни предимства пред останалите видове брашна, както и препоръки за профилактика на различни групи заболявания сред населението.
Серията включва 6 хляба – Мюнхен, Австрийски, Баварски, Фермерски, Руски, Датски с различно съотношение на ръж, растителни влакнини, семена, кълнове, витамини и минерали. Всеки от тях се характеризира със специфичен уникален вкус и здравословно влияние върху организма. Благодарение на съчетаните съставки, отделните хлябове от серията съдействат за намаляване на холестерола в кръвта и риска от сърдечносъдови заболявания, понижават риска от рак на гърдата, стимулират полезната чревна микрофлора, подобряват функцията на червата, влияят благоприятно върху хормоналния баланс, подходящи са за лица, страдащи от диабет и за включване в диети за намаляване на теглото.