Майчинство

Заради тежката зима хърватка роди у дома с напътствия по телефона

06.02.2012г. / 14 15ч.
Аз жената
Заради тежката зима хърватка роди у дома с напътствия по телефона

Лекар давал указания по телефона на 30-годишната Марта Главота, докато тя раждала. Селото, в което живее жената било откъснато от света поради тежката зимна обстановка.
Марта получила болки в събота към 18,30 ч. в дома си във Витуша – село в Далмация, близо до границата с Босна. Веднага се обадила в болницата в град Имотски и екип от лекар и акушерка тръгнали към нея, съобщава Dnes.bg.

Макар че имали машина за снегопочистване с гребло пред себе си, те не успели да стигнат до селото. Не могли да изминат последните няколко километра. Снегът е бил дълбок около един метър и поради леда снегопочистващата машина не могла да продължи напред. Тогава лекарят се обадил на родилката и той и акушерката ръководили раждането по телефона.

„Тя беше в шок, но бързо се стегна. Някои биха се объркали напълно в такава ситуация, но тя за щастие запази хладнокръвие и раждането премина успешно“, разказа доволен лекар Касало.

В къщата е имало две жени, които са помагали на Марта при раждането. Тя е родила момиченце, което е шестото й дете. Казва, че чернокосото бебче е дошло с името си и ще се казва Снежана.

И майката, и новороденото се чувстват добре, но за всеки случай са били откарани в неделя в болницата в Сплит.

„Направили са точно всичко, което им казвахме. Как да диша, кога да напъва“, обяснява акушерката.

Марта е щастлива, че всичко е приключило добре. Първоначално тя се паникьосала, когато започнали болките. „Само Бог знае как всичко премина толкова добре“, каза в края на драматичния ден щастливата, но изтощена майка.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време