Здраве и красота

Тайните за разкрасяване на жените по света

13.02.2012г. / 23 25ч.
Аз жената
Тайните за разкрасяване на жените по света

Жените от коренното население на Австралия – аборигенките, са използвали белия равнец, за да се предпазват от появата на стрии. Тази билка хидратира, а коренът и действа противовъзпалително.

За бистър тен дамите от Чили приготвят следния крем – смачкват шепа черно грозде и добавят 2 с. л. бяло брашно и нанасят на лицето за 10 мин. Антиоксидантите в гроздето действат отлично върху изморена кожа.

Доминиканската република свързваме с плажове, палми и почивка на топло място, а с чесън? Точно него доминиканките използват за здрави нокти. Няколко скилидки се правят на кашица в хаванче и се добавят към прозрачен лак за нокти. „Лакирате“ се и го носите 7-10 дни. Явно жените в тази слънчева страна са наясно с подсилващите свойства на чесъна, както и с антибактериалното му действие.

Египтянките и до днес си вземат вана с мляко като Клеопатра. Но вместо да се чудите от къде да вземете 200 л прясно мляко, просто изсипете в топлата вода 2 чаши мляко на прах. Със задоволство ще установите, че кожата ви е станала мека и нежна.

Ах, тези французойки! Нека да заимстваме от тях една лесна маска за лице, което хем ще освежи кожата, хем ще я омекоти с естествени ензими. Смесвате в купичка череши и зрънца от нар и престоявате с тази каша на лицето 6 мин. За да стимулирате кръвообращението, почистете маската с помощта на топла кърпа.

Красотата на гъркините е възпята в много митове и легенди, но конкретна рецепта с тайни съставки за нея няма. Истината тук се крие в Средиземноморската диета – редовна консумация на риба и зехтин за омега-3 и омега-6 мастни киселини и плодове и зеленчуци за антиоксиданти и витамини. Гърция ни е съседка, така че може би е най-лесно да възприемем техния модел на хранене.

Всеки е чувал за оздравителните свойства на солта от Мъртво море. В Израел смятат, че когато плуваш в Мъртво море, солта пречиства тялото от токсините и лекува кожните заболявания. Ако през почивните дни не планирате полет до Израел, ето как да си го направите у дома – смесете 1/2 чаша масажно масло и 10-15 капки лавандулово масло, 1/4 чаша морска сол, щипка изсъхнали водорасли.

За лъскава коса италианките си приготвят домашен балсам от кисело мляко и зехтин. В чаша пълномаслено мляко се изсипва 1 ч. л. зехтин. Домашният балсам се нанася на измита коса, стои 5 мин и се отмива със студена вода. Предимството на италианската рецепта е, че не си слагате химии по главата, а едно нанасяне е по-малко от 1 лев.

Испанките също знаят как да направят косата красива – при последното измиване на косата слагат 1/4 пюре/сок от червени боровинки със същото количество вода. Мирише свежо и придава медени нюанси в косите на брюнетките. Блондинки, по-добре не опитвайте, косата ви може да стане на розови петна, но пък защо да не замените боровинките с лимон?

Ако искате да сте една-две идеи по-близо до шведките, не се боядисвайте руса, а редовно поемайте антиоксиданти. Погрижете се за кожата си като направите билкови ледени кубчета. Кипнете минерална вода с торбичка бял или зелен чай, изчакайте водата да поеме от билката и замразете. Използвайте кубчетата вместо тоник за лице. За да изчистите кожата на цялото тяло от токсини можете да ходите на сауна или пък да си направите следния ексфолиант – шепа едра сол, капачка зехтин и 10 капки евкалиптово масло.
А каква може да е българската тайна съставка за красота? Може би масло от рози или розова вода.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
az ( преди 11 години )
Nashata tayna e kiseloto mliako :) istinskoto razbira se
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време