Свободно време

Проклятието на известните: Мерилин Монро

14.02.2012г. / 10 20ч.
Аз жената
Проклятието на известните: Мерилин Монро

Напоследък сме свидетели на редица смъртни случаи в шоубизнеса. Трагичните събития сред звездите винаги са били обект на оживени дискусии, предположения, както и доста неверни слухове. Верни или не, именно за тях четем и ние. Повечето пъти, без да си задаваме въпроса какъв е бил (или е) животът на звездата. Много често тези хора не са особено щастливи. Всъщност, в шоубизнеса, за някои от нас непознат, и по тази причина привлекателен, винаги е властвал жесток закон, изпят от Фреди Меркюри през 1991 г. – „The show must go on“. Шоуто трябва да продължи.

Отиваме в списание Playboy. Една легенда в световния шоубизнес е златна мина за жълтите хроники. Създадено през 1953 г. в Чикаго от Хю Хефнър. Много от момичетата на корицата му са известни имена от шоубизнеса, а някои стават такива след късмета си да се снимат там.

През годините не липсват трагични истории сред моделите. Когато обаче през 2007 г. умира Анна Никол Смит, която е модел на годината в списанието за 1993 г., пресата гръмва. Някои таблоиди сравняват смъртта й с тази на Мерилин Монро, тъй като Смит си е отишла от свръхдоза медикаменти. Това я прави член на „клуба“ на момичетата на Playboy, които не успяват да навършат 50 години. Британският таблоид „Сън “ открива в архивите материали, които разкриват една злокобна статистика. Над 20 момичета, снимали се в списанието, умират, повечето при мистериозни обстоятелства.

Най-обсъжданите смъртни случаи на модели на Playboy преди Анна Никол Смит, са тези на Мерилин Монро и Дороти Стратън. Иконата Мерилин се появява на корицата на първия брой на списанието през декември 1953 г. Години след това снимките и от Playboyсе продават за хиляди долари. Историята за смъртта й тъне в догадки, но официалната версия е, че Мерилин умира в следствие на голяма доза приспивателни. И до днес обаче се предполага, че е била убита. Според клюките, Мерилин Монро е била идол за Анна Никол Смит...

От своя страна, другият широко обсъждан нещастен случай, този с Дороти Стратън, не е никак мистериозен. Той е брутално жесток. Буквално месеци, след като става момиче на Playboy за1980 г., съвсем млада, Стратън е застреляна от ревнивия си съпруг. Трагичната история е пресъздадена във филма „Star 80 “.

Други шокиращи случаи: 28-годишната Елис Бриджес, на корицата през 1994 г., умира от свръхдоза хероин и амфетамини. Мис февруари 1977 г. Стар Стоув става проститутка и наркоманка и е удушена през1997 г. от неизвестен престъпник. Мис април 1965 г. Сю Уилямс се самоубива на23 годишна възраст. Други момичета са починали от тежки заболявания, като Лин Алстранд и Гейл Стентън.

Дали съществува проклятието Playboy, или просто момичетата от трагичната статистика са жертви на мечтите, надеждите и амбициите си? Едва ли някога ще може да се отговори с точност на този въпрос. Но ето какво казва Боб Фос по повод филма си „Star 80“: „Говоря за свят, в който мнозина са принудени да се продават. В този смисъл жестоката история се превръща в алегория за Холивуд и актрисите. Със „Звезда 80“? не твърдя, че непременно историята на Дороти Стратън ще се повтори автоматично с всяка невинна девойка, подмамена от славата. Не обобщавам. Само демитологизирам една вълшебна приказка.“

Думите на режисьора са част от истината. Всички тези драматични случаи създават една по-достоверна представа за шоубизнеса. И ни карат да осъзнаем нещо много важно. Няма приказка без край. Нека само краят да не е трагичен...

На снимките: актрисата Мишел Уилямс, която последно се превъплъти в образа на Мерилин Монро

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай