Здраве и красота

Как вегетарианците постят, а не са гладни

20.02.2012г. / 08 23ч.
Ивет Лолова
Как вегетарианците постят, а не са гладни

За някои е лесно, за други е трудно да станат от масата, без да са гладни, когато спазват постите. Ето няколко съвета от вегетарианството, които ще са ви от полза:

От 20 февруари започнаха Великденските пости. До следващата неделя – Сирни заговезни – се разрешават яйца и млечни продукти, а след това храната трябва да бъде изцяло растителна.

Когато ядете яйца и млечни продукти, чувството на ситост се запазва, тъй като това са тежки и мазни храни. Усещането за празен стомах идва, когато изключим и тях от менюто си.

Закуската е задължителна – пастет от маслини, хумус, лютеница, сирене/тофу, макарони или енергиен шейк с много добавки.

Супата засища прекрасно. Пригответе си гъсти супи – с много зеленчуци, фиде, елда или киноа.

Предястие или салата – в случай, че сте пропуснали супата, но дори и след нея.

Основното ястие – освен „сухия“ обяд – зеленчукови кюфтета с гарнитура – яжте често „тежки“ ястия със сос – каша, яхния, рагу и др.

Десертите – великолепна награда и удоволствие за тялото и душата, но не прекалявайте с тях, защото те дават само временно чувство на ситост.

Яжте повече пресни плодове и зеленчуци – тук туршиите няма да са много полезни, защото са „мъртва“ храна.

Кратката и минимална термична обработка на продуктите гарантира повече полезни вещества в тях, което съответно ще ви нахрани по-добре.

В супите и салатите прибавяйте накрая повече „супер добавки“ – счукано ленено семе, смлени/счукани орехи или лешници, коприва и спанак на прах, пшеничен зародиш, овесени ядки, сусамов тахан и др.

Яжте супер храни – елда, киноа, кълнове, зелени водорасли и др.

Постните ястия гответе с достатъчно, но не с прекалено много мазнина – олио или зехтин. Дозата е обикновено 1 ч. л. мазнина за 1 порция.

Не пренебрегвайте подправките – особено постните ястия имат нужда от много подправки, което ги прави да си „тежат на мястото“. Кимионът и дафиновият лист ще ви напомнят аромата на месните ястия и ще ви нахранят по-добре.

И на последно по ред, но не по важност място – пригответе се психологически за промяната в менюто ви. Увереността, че постите ще ви се отрази благотворно, също ще ви помогне.

Снимка: Ивет Лолова

Опитайте нашите рецепти:


Прочетете още:

Коментирай
Свободно време