Бременност

Петел върху ризата – значи си готова да имаш деца

24.02.2012г. / 15 36ч.
Ивет Лолова
Петел върху ризата – значи си готова да имаш деца

Ако носиш риза с избродиран петел – това било сигурен знак, че си готова да имаш деца - разказват нашите баби и книгите по етнография. Тази домашна птица е била един от най-разпространените символи в българската бродерия. Той олицетворява две неща: мъжкото начало и оплодителната способност, както и женското възпроизвеждащо начало. Поставянето на петел върху дрехата имало и психологическа роля - подготвяло булката за бъдещата й роля на майка.

„Бабите ни са бродирали петел върху гърдите на ризата или по дължината на полата, като ярък символ на потенция. Мотивът присъства също в лазарските ризи и в сватбения чеиз на булката – сватбени престилки, възглавници и др.“ – споделя Ирен Ямами във фейсбук страницата на групата „Работилница Седянка“.

И както фън шуй използва символиката на дракони, костенурки и жаби, защо нашите невести, ако не с риза с петли, да си набавят поне бродирана кърпичка или друг женски аксесоар със символа на оплодителното начало. В този ред на мисли петел-сувенир също би бил много подходящ подарък за сватба.

Очаквайте скоро интервю с Ирен Ямами – българка, която живее от години в Япония и активно се занимава с българска бродерия.
Снимка: Работилница Седянка

Прочетете още:

Коментирай