Детско представление разказва легендата за Пижо и Пенда

28.02.2012г. / 13 41ч.
Аз жената
Детско представление разказва легендата за Пижо и Пенда

По случай 1 март Фондация Жар Театър-изкуство-култура ще вдъхне живот на Баба Марта, Голям и Малък Сечко, Пижо и Пенда в театрално представление за деца. То ще бъде показано в Специализираната болница за лечение на деца с онко-хематологични заболявания – София, в няколко столични детски градини, както и в станалото популярно напоследък Студио 5 на НДК.

Професионалните актьори от Фондация Жар Театър и техните колеги-доброволци от Европа ще представят „Как Пижо и Пенда изгониха зимата“ от 28 Февруари до 2-ри март в няколко детски градини в столицата. На 4 март спектакълът ще гостува на Студио 5 в НДК, където желаещите жители и гости на столицата ще имат възможност да го видят. Представлението започва в 11 часа, а билетите струват 5 лв. за деца, 7 лв. за възрастни – на касата на билетен център НДК и онлайн www.eventim.bg, www.ticketstream.bg, www.ticketplus.bg, както и в Студио 5 преди началото на събитието.

Една от разнообразните цели, които Фондацията си поставя в своята дейност е съхранението на българските традиции и фолклор в съзнанието и фантазията на младата аудитория чрез пресъздаването им в атрактивни и поучителни авторски представления. Спектаклите съчетават оригинални изразни средства и техники от инструментариума на етно-пантомимата, кукления театър, карнавала и традиционния театър на словото. Чрез интерактивни методи децата се включват в театралното действие, превръщат се в активни участници в историята. Спектаклите ги провокират и ги подтикват да вземат решения и да поемат отговорност.

Костюмите и сценографията са автентични, ръчно изработени от екипа на Жар театър. Основна цел е изграждането на детския художествен вкус и възпитаване отрано на бъдеща театрална публика.

Друга важна особеност на този спектакъл е фактът, че редом с българските им колеги, половината от участващите в него актьори са доброволци от Европейската Доброволческа Служба идващи от Румъния, Словения, Унгария и Франция. В екипа участва и бивш доброволец от Сърбия, който реши да остане в България и да продължи да сътрудничи с Фондацията. Вече няколко години Жар Театър посреща и изпраща доброволци по Програма „Младежта в действие“ на Европейската Комисия. 32 млади артисти от 16 европейски и средиземноморски държави са прекарали от четири до дванадесет месеца във фондацията, участвайки активно в дейността й. 12 български младежи, изпратени от Фондация Жар са реализирали или в момента реализират доброволчески проекти в Чехия, Словакия, Словения, Франция, Норвегия и дори Южна Африка.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Карина ( преди 11 години )
От редакцията:Ето от Фейсбук, но ние много вяра на Фейсбук нямаме, та може би е добре да се обадите и на телефона:"... неделя, 11:30 до 12:30, СТУДИО 5, НДК, Вход А3, тел: 02 963 1254До редакцията:Много хубава новина!Може ли само да доуточните от колко часа започва представлението в Студио 5 на НДК, за да отидем да го гледаме? И, колко струват билетите?Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар