„Използването на термина „млечен продукт“ е вид заблуда за потребителя, защото не може да се сложи знак за равенство между сиренето от палмово масло, което е пет пъти по-евтино, и това, което се произвежда от сурово краве или овче мляко например. Ако искаме децата ни да са здрави, е важно те да се хранят с истински млечни продукти и затова инициираме поредните промени“, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов в интервю за БНТ.
Вече е забранено на производителите, които слагат растителни мазнини като палмово масло например в продукцията си, да я наричат сирене или кашкавал, тъй като така заблуждават потребителите. Тогава тези продукти започнаха да се подвизават по рафтовете на магазините като „млечен продукт“ макар че в тях няма и капка истинско сурово прясно мляко. Сега от Министерството обмислят да забранят да се изписва „млечен продукт“ на етикетите, тъй като това отново е подвеждане на клиента. Все още обаче не са измислили ново име на изкуствените сирена, кашкавали и млека.
Снимка: Reuters
Прочетете още: