Здраве и красота

Скъпо ли е да си веган – отговаря кулинарният специалист Ванилка

01.03.2012г. / 12 19ч.
Ивет Лолова
Скъпо ли е да си веган – отговаря кулинарният специалист Ванилка

Да си веган не е скъпо, то е скъпоценно за здравето ни – в това е готова да ви убеди Ваня Иванова или както я знаят във виртуалното пространство – Ванилка. Тя е виртуоз в постната кухня, като непрекъснато измисля нови рецепти. Неин патент са бонбони за милиони, бобените гевречета и още много други чудеса. Поводът да се срещна с нея е предстоящото й участие, на 6 март, като гост-преподавател в кулинарно училище, където ще представи веган кухнята.

Общото между архитектурата и веган рецептите
Завърших преди две години Университета по архитектура, строителство и геодезия, по професия съм строителен инженер, но в момента работя във фирма за софтуеър. Имам сайт за веган кухня. Искам да покажа на всички, че веган храната е толкова забавна, весела, жива и цветна, колкото е и дъгата. Веган храната е изключително чиста, лесна и хранителна. За съжаление още не е достъпна на повечето места за хранене навън. Вкъщи е най-лесно да си сготвим нещо веганско. Предстои ми да започна да водя кулинарен курс. Имам и други идеи – като например да направя кетъринг фирма, да предлагам торти за рождени дни и партита и още куп други планове.

Веганството е на Женския пазар
Веган съм от миналата година, а месо не ям от 7 години. През лятото минавах всеки ден през пазара, спонтанно реших една седмица да изкарам само на такава храна, за да видя как ще ми се отрази. Почувствах се чудесно. Купих си мляко, но не ми хареса вкуса му. Така престанах да купувам всякакви млечни продукти. Усещам, че това е храната, която тялото ми харесва. Избрах я съвсем съзнателно.

Не са ни нужни яйца и мляко
Спрете да живеете в митове и илюзии. Аз и още много вегани сме живо доказателство, че веганството е възможно и безвредно, дори полезно. Спортувам редовно, като активност на живота не се отличавам по нищо от другите хора. Дори напротив, откакто се храня като веган не съм кихнала нито веднъж. Второто важно нещо е, че организмът на човека като анатомия е много по-близък до анатомията на едно тревопасно животно и затова не можем да се приобщаваме към месоядните поради ред причини, които са на физиологично ниво – храносмилателна система, зъби, нокти, ензими в слюнката и стомаха. Да, човек може да е всеяден, може да яде всичко – яйца, месо и мляко, но това не е неговата същинска храна.

Кулинарният курс
Кулинарният курс е моя сбъдната мечта. Чрез Интернет се намерихме с шефа му – Ангел Димитров и той ми предложи да водя курса по вегетарианска и веган кухня. Засега събитието е единично, но ако се породи интерес, съм замислила цяла поредица от тематични уроци. За началото ще направя трицветна солена торта – много засищащо, лесно и ефектно ястие, богато на протеини и на полезни мазнини. Ще сготвя още суров крем с банани и авокадо – подходящ за спортуващи и за хора, които не консумират захар и които искат да се убедят, че крем се прави не само от сметана и мляко.

Любимата закуска и обяд
Много зърна за покълване, много варива. Семa си прaвя кълновете - в машинка или в буркан.
Любимата ми закуска е с чай и плодове, към 11 ч. закуската продължава – обичам сурови кремове с тахан, банан, какао, сурови ядки, през зимата ям много сушени плодове. За обяд – салати, домашни хлябове с квас и вечер отново салати, готвени ястия също, но предпочитам сурови.

Най-екзотичната храна, която имам
Последно си купих азиатска водна лилия, имам китайски водорасли, донесоха ми от Китай много странен соев продукт, който прилича на месо, но още не съм го отворила. Имам поне 30 вида подправки, изключително подходящи за веганите, тъй като овкусяват храната добре. Водната лилия се накисва и се използва в салати. Китайците я запържват и я слагат в ястия с яйца, може също да се маринова. У нас се продава в китайските магазини.

Веган храната не е елитарна. Да си веган не е скъпо.
Не е скъпо да си веган, освен ако не искаш да ставаш много по-различен човек. В момента са на мода супер храните – като водорасли, идващи от Африка, Южна и Северна Америка, ненужно скъпи биопродукти, които са хубави, но малка част от хората могат да си ги позволят. Аз съм против това, не е нужно да се залита по тях. Твърдя, че спокойно можем да се изхранваме с продуктите и храните, които са традиционни за нашия климат и пазар. В същото време, ако включим към храната цената на лекарствата, които невегетарианците си купуват, защото често боледуват, веган храната излиза много по-евтина. Всъщност качественото месо, което сравнявам с качествените ядки, тоест суровите, е над 20-30 лв., докато килограм бадеми може да бъде намерено от 15 до 17 лв. Ако изядеш 100 г месо наведнъж няма да се наядеш, но 100 г бадеми са предостатъчни за едно ядене и са много по-полезни.
Скъпо е да си веган, ако не залиташ по супер храните, които са хубави, но не са за всеки джоб. Евтино е да си веган, защото храни като боб, леща, царевица, пълнозърнест хляб, ръж, лен, слънчоглед, ядки, растителни масла, всички зеленчуци и плодове са на нормална цена. Има ги вече в цялата страна, дори баба ми на село знае как се готви със зехтин и веган продукти, когато съм при нея.

Любимата рецепта на баба
Всички рецепти са ми любими, защото съм израснала с нейната кухня и доста от ястията знам, благодарение на нея. Една от рецептите в сайта ми, която е най-популярна е „Яхнията с картофи на баба“. Винаги, когато й ходя на гости, я моля да ми я направи. Това е най-обикновена яхния с картофи, бамя, домати, чушки. Много обичам питките й на печка, боб чорба и лютиките – много са любимите ми ястия, които съм научила от нея.

Веганството не е суровоядство
Хората често бъркат веганство със суровоядство. Веган е човек, който яде само растителни продукти. Суровоядецът е човек, който не консумира храна, която е минала термична обработка над 40-50 градуса. Аз обаче готвя вкъщи, въпреки, че се опитвам да ям много сурови ястия. Хубаво е 70 % от храната ти да бъде сурова – зеленчуци, плодове, ядки и масла. Така че веган и суровоядец са добри съседи, но не са едно и също.

Моят подарък за читателите на Az-jenata.bg е Сусамчино – капучино без мляко
Вижте рецептата тук.

Прочетете още:

Коментирай
34 rate up comment 1 rate down comment
Тони ( преди 11 години )
Лесно е да се премине към веган .Но само ако това стане естествено.т.е Човек е важно да осъзнае своята връзка с природата и специално да познава конкретното растение или билка ,което ще ползва.Вскяко растение примерно е под управлнието на дадена планета , има много специфичен дух и харкатер.Човек трябва да вярва ,че това с което се храни му помага и го развива душевно. Да е благодарен .И не на последно място да се оттърси от негативизма. Ако това не е изпълнено резултатите с вегантството са посредствени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 69 rate down comment
Смайли ( преди 11 години )
А този Милко Георгиев колко е *** и първосигнален, нямам думи! Не го казвам, защото не съм съгласна с това, което си повтаря във всяко предаване, където е гост, но когато си кон с капаци си личи. И все пак момчето е спортист, няма как да очакваме да блести с интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
Тея ( преди 11 години )
Каква ирония, когато точно "коне с капаци" се изказват компетентно относно хора, които не познават и чиито интелект никога няма да могат да стигнат. Милко е прекрасен, жалко че сте твърде ограничени, за да го изслушате непредубедено и да поразмислите поне върху 1/3 от нещата, които казва. Гарантирам, че щеше да е само за ваше добро. Но уви... пасете си трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 6 rate down comment
Мъррр ( преди 11 години )
Един път се живее, защо да живея в лишения, то си живея де, но заради малка пенсия.Поне се опитвам да ям това,което ми се яде, а не да се чудя какво да ям и какво да измислям.анна илиева, пенсионерите са принудителни вегани, те няма нужда да опитват, нито могат да си угодят.Дори веган да си в България е скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39 rate up comment 135 rate down comment
Рали ( преди 11 години )
Хубаво е да има информация и примери за различните хранителни режими, но много дразни едно нещо, което неизменно присъства във всички интервюта с вегани: натъртва се, че месото е неестествена храна за човека и оттам идват всичките му болести. А човекът е ял месо много преди да открие земеделието!!! И нелепото сравнение на бадеми с месо. Със 100 грама месо и гарнитура от заленчуци си правиш чудесен, засищащ обяд, набавяйки си всички необходими хранителни вещества, а 100 грама бадеми съдържат много повече протеин от една пържола, лесно с ядки се превишава нуждата от протеини за деня. А след половин час ще се чудиш какво да хапнеш. Гледайте Милко Георгиев, който наскоро представи високо-мазнинна, нисковъглехидратна диета и ми кажете здрав ли е Милко. И не искате ли да изглеждате така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 1 rate down comment
Вери ( преди 11 години )
Рали, съгласна съм донякъде с теб. С това примерно:"но много дразни едно нещо, което неизменно присъства във всички интервюта с вегани: натъртва се, че месото е неестествена храна за човека и оттам идват всичките му болести."Именно заради това аз никога не говоря и пиша по този въпрос; по ред причини: първо аз самата допреди 3 години ядях животински продукти, второ - мои близки продължават да са всеядни и някак да мисля как всеки момент ще се разболеят, не е най-правилното нещо; трето - да, наистина дразни; който търси, намира; не е нужно да се навира дадена информация. С това също:"И нелепото сравнение на бадеми с месо."Бадемите са си бадеми, месото - месо.Естествено, че с ядките може да се превиши нуждата от протеини, но това може да стане и с всяка друга храна - преяждане, злоупотреба...Това не е така:"А след половин час ще се чудиш какво да хапнеш."Казвам го от личен опит. Да, ако човек реши да си промени начина на хранене, в началото ще изпитва по-често глад. Но това се регулира с времето. Има много растителни храни, които засищат.Милко го гледах, да. Прав е, че е редно да се яде не само чисто (диетично) месо, но и мазнината. Прав е, че с извлечените мазнини е хубаво да се внимава. Но май дотам съм съгласна с него.Не искам да изглеждам като него, не искам да изглеждам като никого друг. :) Искам да изглеждам като самата себе си. :)Той определено беше припрян и нервен. То не е само до това дали си слаб. А и слаб не значи автоматично здрав.Аз забелязвам едно нещо: все още веганството се приема като режим, диета, а не като цялостна философия на живот, която не бива да се натрапва на хората. Последно време много започна да се говори и пише за веганството, от всякъде го заливат народа с информация. Да, признавам, важно е. Но мисля, че трябва да се забави малко темпото. Струва ми се, че се гони някаква вълна на славата. Дано не съм права.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 33 rate down comment
анна ( преди 11 години )
Уважавам желанието на всеки да се храни както реши. Аз самата почти не ям месо, но не се отказвам от млечните продукти. Не съм съгласна, че вегетарианството и веганството е евтино. Погледнете цените на плодовете и зеленчуците на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44 rate up comment 0 rate down comment
Маринела ( преди 11 години )
Аз пък искам хората около мен да изглеждат като Ванилка. Като чета и си представям благ, ведър, спокоен и щастлив човек. Знаете ли, че от около 100 г. в Германия има педагогическа система (валдорфска педагогика) , която не предлага на децата в учебно време месо, именно за да притежават споменатите по-горе качества? За да е по-лесно и на деца, и на родители , и на педагози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Аз го меля с кафемелачката. На малки дози, защото когато е смлян, бързо гранясва. Дръжте смленият сусам в хладилника. Моята кафемелачка не се е повредила. Мисля, че единственият начин е в кафемелачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
С какво можем да мелим сусам?Пробвах с кафемелката,но той се напъхва дълбоко в нея и тя се повреди.Дайте идея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар