Здраве и красота

Храни, които лекуват безсънието

04.03.2012г. / 17 35ч.
Нина Иванова
Храни, които лекуват безсънието

Много хора днес имат проблем със заспиването, както и с пълноценния здрав сън. Дали заради стреса в ежедневието, забързания ритъм и динамика, факт е, че все повече българи прибягват към успокоителни или приспивателни, за да успеят да заспят вечер.

Предлагаме ви простичък и лесен за изпълнение списък с храни и напитки, чиято редовна консумация несъмнено ще подобри качеството на съня ви:

1. Риба и рибни ястия

В рибата се съдържа голямо количество витамин B6, който е необходим на организма, за да произведе мелатонин.. От своя страна пък мелатонинът е хормонът, който помага да заспим лесно и сладко като новородени.

2. Черешов сок

Хората, които се оплакват от хронично безсъние, е задължително да пият по една чаша черешов сок на ден. Богатата на мелатонин напитка спомага да се преборите с безсънието веднъж и завинаги.

3. Кисело мляко

Заради богатото си съдържание на калций (поне доколкото е възможно в продуктите от магазина), киселото мляко също се посочва от лекарите за помощник на добрия и качествен сън.

4. Банани

Вкусни, сладки, засищат за дълго време и са богати на мелатонин. Е, да, малко са калорични, но пък са полезни и ако ви помогнат да заспите лесно, хапвайте си всеки ден по един. За предпочитане е да е следобед.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай