Мода

5 фризьорски предложения за авангардни прически през пролет 2012

12.03.2012г. / 22 10ч.
Ивет Лолова
5 фризьорски предложения за авангардни прически през пролет 2012

Срещнах Венета Христова, мениджър на водеща фирма за фризьорски услуги и салони на професионален семинар в София. „Искахме да покажем пред професионалистите в областта на фризьорството миланската мода за коса за пролет-лято 2012 година. Освен тенденциите в подстригванията и стайлинга, предложихме на вниманието на салоните в България новите продукти за грижа за косата с арганово масло, кератин и кашмир, които щадят косата.“ – започна разговора тя.

Препоръчвате на фризьорите да бъдат по-убедителни в избора на нов стил и прически. Мислите ли, че българките се страхуват да експериментират?
Убедена съм в това. Смятам, че в последно време българката отделя малко време за косата си. Много млади момичета предпочитат да носят дълга коса, но тя в никакъв случай не изисква по-малко грижа. дори обратното. Това не е коса, която връзваме на опашка, когато ни пречи и пускаме, когато искаме да привлечем вниманието. Дългата коса изисква много грижа – от правилния шампоан и балсам до непременното прилагане на маска и ампула. Освен това оцветяването на такава коса вкъщи крие рискове от петна и в един определен момент, за да бъде изравнен цвета й, боядисван с различни типове продукти, се налага в салона да се прилагат скъпо струващи балеажи и други техники, дълго траещи процедури, за да може косата да придобие униформен и хубав вид. Що се отнася до подстригванията, ако се разходите особено в Англия, ще видите много авангардно подстригани млади хора, докато в България това не е така.

Защо сме толкова консервативни?
Смея да кажа, че сме заобиколени от жени с прави коси или с вафли в корена, с бретон, а това води до тенденция, която всеки счита, че е лесно за поддържане. В същото време смятаме, че само със смяната на цвета, сменяме и визията си. Това е погрешно мислене. Цветът само подчертава доброто подстригване. Смятам, че някои от клиентите се страхуват от авангардната прическа, защото знаят, че подстригването изисква добро стилизиране.

Модерните цветове?
Медните, леко-оранжевата гама, платинено русото е винаги на мода, но в никакъв случай в студен оттенък – напротив – в леко златисто, за тези, които им отива. Актуални са и виолетовите тонове, но не в тъмната гама. Общо взето брюнетките се насочват към по-шоколадови тонове, но не тъжни и сиви.

Прави или къдрави коси?
По избор. Стилистите от Милано считат, че трябва да има обем и дават леки въздушни къдрици, но не трайно дефинирани. Дават обем, но не в корена, а в краищата – нещо да пада и да подчертава овала на лицето.

Какво ще посъветвате жените над 50 +?
Поддръжката на по-късата коса е много лесен вариант. Стилистите от Милано съветват тази възрастова група в никакъв случай да не посягат към махагоновите цветове, защото те състаряват лицето.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай