Бременност

Магнезият пази от преждевременно раждане

23.03.2012г. / 11 24ч.
Вергиния Генова
Магнезият пази от преждевременно раждане

Контракции с разкритие, започнали преди 37-та г.с. се считат за преждевременно раждане и са сигнал незабавно да се обадите на наблюдаващия ви лекар.

Една от причините може да е недостигът на магнезий, които играе важна роля за изграждането на скелета и мускулите на бебето в утробата на майката.

За да сме спокойни и да предотвратим риск от нежелан аборт или преждевременно раждане е необходимо да следим и нивото на магнезий. С напредване на бременността се увеличава и нуждата от повече магнезий в организма на бременната.

Магнезиевият дефицит се проявява с различни симптоми като: нервно-мускулни смущения, схващания на мускулите на краката, раздразнителност, депресия, умора, главоболие, липса на концентрация, чести повръщания и други

Ако е налице закъсняла реакция може да се наложи хоспитализация на бременната.

За да не се стига до там трябва редовно да се следят показателите на бременната и да се вземат своевременно мерки. Едно от важните неща, които трябва да се знае, че приема на повече магнезий пък пречи на усвояването на желязото, затова този факт трябва да се вземе под внимание.
 

Смята се, че 450 мг на ден магнезий са достатъчни за доброто развитие на бременността.

Какво да се консумира, за да се избегне магнезиевия дефицит и последствията от него?

На първо място се препоръчва:
бялата захар да се замени с кафява, която съдържа 200 пъти повече магнезий;
белия хляб да се замени с пълнозърнест;
да се увеличи консумацията на житните растения като пшеница, булгур, соя, овесени ядки;
да се увеличи консумацията на банани, бадеми, смокини;
да се внимава за произхода на зеленчуците – обработваните с химически препарати намаляват количеството на магнезий в растителните храни;
да се избягват мазните храни;
и не последно място да се има предвид, че така наречената „мека вода” съдържа по-малко соли и по-малко магнезий. Ако водата, която консумирате е такава трябва да я смените с вода, която има по-голямо съдържание на магнезий.

Правилното и здравословно хранене ще ви направи по-спокойни и по-уверени по време на бременността. Не забравяйте да посещавате редовно консултациите и при възможност да посещавате курсове или училище за бременни – със сигурност ще ви се отрази благотворно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай