Семейство

Как да накараме децата да ядат повече плодове и зеленчуци

28.03.2012г. / 16 29ч.
Аз жената
Как да накараме децата да ядат повече плодове и зеленчуци

Децата не са най-големите почитатели на плодовете и зеленчуците, но ние възрастните знаем, че естествените витамини са важни. Скоро ще има изобилие, от което е добре да се възползва цялото семейство. За това да подходим креативно и да помогнем на децата си да заобичат всички плодове и зеленчуци.

Плодовете са сладки, така че са чудесен десерт. Направете го атрактивен като комбинирате плодове в различни цветове или оформите интересна фигура, лице или любим предмет на детето.
Запознайте детето си с различни плодове и зеленчуци, нека да ги опита на вкус, да участва в подготовката – например да помогне при беленето на мандарина, само да обели банан и т. н.

Правете смутита – в чаша, със сламка и чадърче всичко изглежда по-привлекателно, а е също толкова полезно. Със замразени плодове можете да си направите многоцветни смутита.
Спомняте ли си класическите солети с чаша по рождените дни едно време. Вместо това като леко хапване между храненията направете зеленчукови пръчици в чаша – морков, чушка, краставица. Хапват се неусетно.
Можете да маскирате някои зеленчуци в пюрета или крем супи – така хем вие знаете, че го има, хем детето не го избутва с вилицата.
Предлагайте порция зеленчуци на пара или салата преди останалите ястия, така е по-вероятно детето да се нахрани с тях. Яжте и вие, все пак личният пример определено не е за подценяване.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време