Тя, звездата

Кои са момичетата от Бонд – ексклузивно интервю с тях!

28.03.2012г. / 18 10ч.
Мария Дуковска
Кои са момичетата от Бонд – ексклузивно интервю с тях!

Талантливите цигуларки от Бонд са един от най-впечатляващите квартети в света на музиката. С появата си преди 10 години те буквално взривиха меломани и критици с новия си поглед и стил върху класическата музика. Чрез техните осъвременени варианти на класически произведения, успяха да привлекат погледа на милиони хора по света и да отворят сетивата им за прекрасната си музика.

На 25 април 2012 момичетата от Бонд ще зарадват българската публика за втори път, изнасяйки концерт в зала 1 на НДК. Организаторите на спектакъла АРТ БГ ни помогнаха да осъществим интервю с тях, в което ги попитахме за вдъхновението, за новия им албум, какво мислят за България и откриха ли любовта на живота си. Ексклузивно за вас вижте какво каза всяка една от тях:

Таня Дейвис, първа цигулка, на 36 години, родена в Сидни, Австралия:

Какво ви вдъхнови за създаването на новия албум?
Бяхме вдъхновени да се върнем отново в студио и да започнем записи на някои нови парчета към нашия live сет, които бяха приемани много добре от публиката ни. Затова си помислихме – защо пък да не запишем и нов албум? Също така бяхме ангажирани да направим нова версия на „4 сезона“ на Вивалди, така че албумът се повлия и от тази идея, като нашите две версии на Лято и Зима също са включени в албума ни „Play“.

Казвали сте, че албумът ви е повлиян от Източна Европа. Какво точно имахте предвид?
Ние обичаме фолк музиката от Източна Европа, като струнни музиканти има много народна и циганска музика, която ни вдъхновява. За всичките си албуми бяхме вдъхновени от световната музика, това важи и за новия ни албум. Парчето на Гай-ии „Beetroot“ има много силно фолк звучене!

Идвали сте и преди в България. Какви са вашите впечатления?
Обичаме да идваме в България, това е нашият 3 път всъщност, един път пристигнахме за промоция и гостуване в „Шоуто на Слави“ и един път за концерт в София. Прекарахме си фантастично тук, всички бяха приятелски настроени и ние сме много развълнувани да дойдем пак.

Без съмнение, вие сте много успешни в кариерата си. Но дали успяхте да намерите щастието и в любовта?
Да, намерих щастието. Аз съм заедно с моя приятел, откакто създадохме Bond, той също е музикант и разбира много добре ангажиментите покрай турнетата и работата. Това си е голям късмет!

Имате много почитатели в България. Какво бихте им казали?
Благодарим ви, че ни върнахте отново във вашата красива страна! Нямаме търпение да изпълним някои от най-новите ни композиции за вас! Надяваме се да се насладите на новия ни албум „Play“.

Гай-И Уестерхоф, чело, 38 години, Англия:

Какво ви вдъхнови за създаването на албума?
Искахме да направим нов албум, за да отбележим нашата 10-а годишнина!

Помните ли какво ви накара да започнете да се занимавате с музика?
Аз винаги съм обичала музиката, от най-ранна детска възраст и помня, как баща ми ми пускаше най-различни записи – от класическа музика до Count Basie! Обичах музиката толкова много, че тя ме накара да се науча да свиря.

Идвали сте и преди тук. Какви са вашите впечатления?
Това, което помня най-ярко е гостуването ни в „Шоуто на Слави“! Изведнъж се озовах на сцената, пеейки и свирейки на блус китара с целия бенд! Също така ни направиха подарък – няколко невероятни традиционни български инструменти, които все още стоят гордо подредени в моето студио.

Как релаксирате?
Аз никога няма да се уморя да свиря, затова работата за мен е винаги удоволствие! Но също така обичам да си почивам вкъщи с приятели и семейството ми.

Намерихте ли щастие в любовта?
100% да!

Имате много почитатели в България. Какво бихте им казали?
Аз съм толкова щастлив да бъда тук в България! (Посланието е лично написано от Гай-И на български).

Еос Чатър, 36 години, втора цигулка, Кардиф, Уелс:

Playе вашият четвърти студиен албум. Трудно или забавно беше създаването му?
И от двете. Беше забавно да преливаш от идеи и да ги избистряш, докато не стигнеш до списък с песни, от които си щастлив.

Казвали сте, че новият ви албум е повлиян от Източна Европа. Какво имахте предвид?
Да, парчето на Гай-И в албума е силно повлияно от Източна Европа.

Идвали сте в България и преди. Какви са вашите впечатления?
Аз съм идвала в България общо 4 пъти. 3 пъти с Бонд и един път, когато бях в студентския оркестър. Прекрасно място!

Как си почивате от работата?
Всичко е на периоди, в интерес на истината, когато сме заети, наистина работим. Но винаги има по един релаксиращ период между записите по албума и пускането му, и тогава е нашето време да почиваме.

Какво бихте казали на почитателите си?
Обичаме България и българите! Бихме искали да ви благодарим за подкрепата през всички тези години – вие сте страхотни и ни позволявате да правим това, което обичаме. Нямаме търпение да ви видим през април за нашия концерт!

Елспет Хенсън, виола, 26 години, Лондон, Англия:

Как бихте описали работата по новия ви албум?
С момичетата много се забавлявахме, докато правихме четвъртия си албум, това мога да кажа със сигурност! Разбира се, също така работихме много, за да постигнем тези резултати, но се насладихме на всяка минута!

Кога започнахте да свирите?
Аз започнах да свиря на цигулка сравнително късно, на 12 години. Но дотогава имах огромна страст към музиката и от 7-годишна възраст мечтата ми бе да бъда цигулар. Започнах да свиря, защото брат ми взимаше уроци по цигулка и искаше да ги прекъсне, затова аз го заместих. Свирих много старателно в тийнейджърската ми възраст, понякога по 9 часа на ден и бях готова да пропусна часове, само за да свиря! Просто обожавах да свиря!

Как си почивате от работата?
Аз релаксирам по много различни начини, но един от любимите ми е да съм в залата или да тичам. Също така обичам да чета, пиша, готвя и да се срещам с приятели. Но най-много си почивам, когато съм в Дъблин! Има нещо в хората там, страхотни са!

Какво бихте казали на почитателите си в България?
Благодарим ви много за нестихващата подкрепа! Нямаме търпение да дойдем при вас само след няколко седмици. Обичаме ви всички!

Коментирай