Семейство

Сергей Игнатов приветства инициативата за повече съвременни автори в списъка с книги за ваканцията

30.03.2012г. / 15 34ч.
Аз жената
Сергей Игнатов приветства инициативата за повече съвременни автори в списъка с книги за ваканцията

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов каза, че одобрява инициативата към литературата за четене през лятната ваканция от учениците да бъдат добавени и книги на съвременни автори, съобщи БТА. Игнатов заяви това в отговор на въпрос за инициативата на детския портал Az-deteto.bg и на Столичната библиотека, към списъка със задължителните книги за четене през лятото за учениците, да се включат и „нови, модерни книги“.

Образователният министър каза, че това предложение много му харесва. „Самият аз говоря от три години, че новата българска литература трябва да присъства, защото децата иначе живеят в една историческа среда, а те има с какво да се гордеят – имаме прекрасни, съвременни, млади автори“, заяви Сергей Игнатов.

По думите му учителите трябва да имат правото да избират, освен задължителната литература, да могат да препоръчват и други книги на учениците. Попитан ще има ли учебници с по-опростено съдържание, министър Игнатов каза, че са променени държавните образователни изисквания и се „върви от енциклопедичното към едно по-практично образование, но за това е нужно време“.

Очаква се на 11 април проектът на закона за предучилищното и училищното образование да започне да се обсъжда в образователната парламентарна комисия, съобщи Сергей Игнатов. Чрез новия закон до два-три месеца „ще ни се развържат ръцете за тези промени“, коментира образователният министър.

Снимка: Ивет Лолова

Фотопоглед

Прочетете още:

Коментирай