Цветя

Нарцисите – слънчева любов

05.04.2012г. / 16 08ч.
Вергиния Генова
Нарцисите – слънчева любов

Нарцисът е прекрасно слънчево цвете. Видим ли го в градините, това е сигурен белег, че пролетта е вече тук.
Нарцисът цъфти от март до май, в зависимост от вида. Може да се отглежда и в саксия, може да го насадите в градината. Изключително красиво е когато направите голям цветен бордюр от нарциси или пък насадите тези красиви цветя на туфи. Ще имате малки слънца в градината си, които ще ви карат да се усмихвате всеки път, когато ги погледнете.

В градината нарцисът се отглежда много лесно, тъй като е многогодишно растение, не изисква особени грижи, така че може да се отглежда и от пишман градинари. По принцип луковиците се садят в градината или в саксии на 10 сантиметра, като се съблюдава дълбочината да е три пъти големината на луковицата. Ако е в засаден в саксии трябва да се държи на тъмно, но от време на време да се полива. След като поникне се изважда на светло и вече е въпрос на време да ви зарадва със слънчевия си цвят. Но от опит ще ви кажа, че при нас нарциси и лалета нито ги садим, нито ги вадим, целогодишно си стоят в градината и на пролет винаги цъфтят. Добре е обаче прецъфтелите цветове да се откъсват, за да може растението да продължи да се развива и да образува дъщерни луковици. Есента може да пресадите част от луковиците и да направите нови композиции. Ако искате нарцисите да цъфнат с по-големи цветове, трябва редовно да ги торите.
Нарцисът не е претенциозен към почвата, но е добре да е глинесто-песъчлива. Хубаво е да е на слънчево място.
Според известната древногръцка легенда синът на речния бог Кефис и нимфата Лириопи бил неземно красив. Той толкова се харесвал и толкова силно бил влюбен в себе си, че пожелал да целуне образа си, който се отразявал в кристалните води на реката. Паднал и се удавил. И от там започва историята на нарцисизма и самовлюбеността.

Честно казано това прекрасно цвете с нищо не е заслужило идентификацията с тази легенда, но пък наистина е невероятно красиво и гордо вдигнало чашка към слънцето.
За хората, които държат на символиката е малко трудно, знаейки тази легенда и свързвайки жълтия цвят с омраза да подаряват нарциси, но пък е време да разчупим шаблоните и каноните, които са ни определили и да влагаме свои послания в цветята, които подаряваме.
Както сте забелязали има различни видове селектирани нарциси – с по-дребни цветове, с по-едри, по-кичести, по-семпли, бели с оранжеви тичинки – нарциси за всякакви вкусове. Но букет свежи нарциси биха усмихнали всеки през пролетта.
А ако са в саксийка още повече, защото така ще може да се любуваме по-дълго на красотата.

Прочетете още:

Коментирай