Приготвяне:
В купа разтваряме в топлата вода маята, добавяме 2 с. л. захар, 3-4 с. л. от брашното, разбърква ме и оставяме настрани да втасва.
В голяма купа смесваме топлото мляко, олиото, захарта, яйцата, ванилията и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят, след което добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме . Смесваме солта с брашното и добавяме постепенно, докато се получи меко тесто. Размесваме с миксера до гладко тестото. Отделяме малко повече от 1/2 от тестото.
Доомесваме до получаване на податливо на обработка тесто.
Прехвърляме в голяма купа, намаслена с 2-3 с. л. зехтин и овалваме в зехтина, докато се покрие с тънък филм от всички страни. Добавяме какао към останалата част от тестото – при непрекъснато разбъркване – и размесваме с миксер на средна скорост около 3-4 минути.
Ако тестото стане прекалено меко – добавяме 2-3 с. л. брашно.
Прехвърляме в друга голяма купа, намаслена с 2-3 с. л. зехтин и овалваме в зехтина, докато се покрие с тънък филм от всички страни.
Оставяме двете купи с тесто да втаса на топло докато удвои обема си.
Изсипваме втасалото бяло тесто върху леко набрашнена работна повърхност и размесваме около 2-3 минути.
Разточваме тестото с точилка на кора с размери около 60 на 40 см и дебелина около 0.5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме със захар.
Повтаряме процедурата с разточването и с шоколадовото тесто, като оставяме кората с 1-2 см по-къса от бялата.
Налагаме разточената шоколадова кора върху намаслената и поръсена със захар бяла кора.
Повтаряме процедурата с разточването и с шоколадовото тесто, като оставяме кората с 1-2 см по-къса от бялата.
Налагаме разточената шоколадова кора върху намаслената и поръсена със захар бяла кора.
Навиваме на стегнато руло, като оставяме края леко незавит. Намазваме рулото с разбит белтък и го поръсваме със захар и ситно нарязани сурови ядки.
Нарязваме с остър нож рулото на четен брой филийки, с дебелина около 1 сантиметър и подреждаме върху пекарска хартия срещуположно 2 по 2, като оставяме подвитите краища на тестото леко да стърчат.
С намаслените дръжки на 2 дървени лъжици „прищипваме“ рулцата в долния им (заоблен) край, за да оформим крилцата на пеперудите.
Подреждаме оформените вече кифлички в покрита с хартия за печене тава, на разстояние една от друга и оставяме да втасат на топло, докато почти удвоят обема си (или в предварително затоплена до 45-50 градуса и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).
Превключваме фурната на 100 или 80 градуса с вентилатор и печем козуначените пеперуди около 10 минути, след което – без да отваряме фурната – превключваме на 185 или 165 градуса с вентилатор – и печем още 15-20 минути.
Последните 10 минути покриваме козунаците с пекарска хартия или алуминиево фолио – да не прегарят.
Рецептата е от конкурса „Какво сготвих днес“
Опитайте още: