Семейство

Тийнейджъри и родители: Вие девствени ли се оженихте?

17.04.2012г. / 17 36ч.
Ивет Лолова
Тийнейджъри и родители: Вие девствени ли се оженихте?

Един от въпросите, които децата искат да зададат на родителите си е: „Вие девствени ли се оженихте?“. Това сподели с мен поетът и писателят, адвокат по професия, Владо Любенов. С опита си на баща на 20-годишна девойка и 10-годишно момче си поговорихме за възпитанието на децата.

Днешните тийнейджъри не са много по-различни от това, което сме били ние, родителите им, на същата възраст. Не съм съгласен, че децата ни не оползотворяват достатъчно интелигентно свободното си време, че са агресивни и неграмотни.

Това са нюанси от живота и характеристики на възрастта. Когато ние сме били тийнейджъри също сме имали залитания и не всичко ни е било наред. Харесваш неща, за които нямаш култура. Човек трябва да има правна, музикална, социална, медицинска – всякаква култура, но това познание идва постепенно.

В процеса на порастването трябва много да говорим с децата си, да спорим с тях и да не се предаваме. Децата искат да воюват, да наложат тяхната истина, а ние, родителите искаме да наложим нашата.

В края на краищата най-важното е да се сдобрим след караницата. Важното е заедно да изживеем някакъв проблем – без значение нещастие или радост. Така се осъществява възпитанието, получавайки урок от преживяното.

Като родители не трябва да се отказваме, защото не можем да се преборим и да клоним към наказанието. Всеки родител трябва да мине по трънливия път – понякога дори със скандали и сълзи. Струва ми се, че е много важно винаги да се стремим към омиротворяване. Дори понякога да не ни издържат нервите не трябва да се предаваме във възпитанието.

Има ли разлика във възпитанието на момче и момиче?
Ако им обръщаш внимание, възпитанието върви добре. Момчето винаги се опитва да победи, да измести, да се наложи над бащата. С него трябва да си войн, борец. Докато с момичето ти си художникът, творецът. С него светът е по-красив, по-нежен, по-пълен.
Веднъж присъствах на един експеримент. В 105-то СОУ дойдоха трима психолози, за да отговарят на въпроси на ученици, учители и родители. Всеки можеше да попита другата група каквото го интересува.
Докато ние задавахме шаблонни въпроси на учениците: „Как искаш да осъществиш живота си?“, „Какви са ти ценностите?“, учениците ни питаха: „Вие девствени ли се оженихте?“, „Лъгали ли сте родителите си?“. Тези важни теми ние сякаш подминаваме. Забравили сме кои сме били. Когато времето отмине, разбираш, че младостта е по-ценна от мъдростта.

Снимка 1: Ройтерс
Снимка 2 – Владо Любенов – автор на снимката – Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай