Майчинство

Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО)

26.07.2005г. / 21 16ч.
Аз жената
Десет стъпки към успешно кърмене  (УНИЦЕФ/СЗО)

България се е подписала под този документ на Световната здравна организация и Unicef. Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:
1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

Прочетете още:
Младите майки имат проблем с кърменето
Хранене на кърмачката
Какво трябва да знаем за кърменето.
Защо да кърмим?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Албена ( преди 11 години )
На всяка бъдеща майка препоръчвам мястото за раждане да Е Окръжна болница.Лекарите там наистина си разбират от работата и в неонатология колкото и да са ангажирани с бебетата успяват да дадат отговори на въпросите ни!За съжаление МЗ не прави нищо за работещите в родилно-видях каква лудница е -за 48 часа имаше 21 родени бебета,а капацитета на болницата доколкото разбрах е за 35,в отделението се бяха събрали повече от 35 бебета-не достигаха легла за родилките и колички за бебетата!Там в министерството спят и хич не им дреме за хората които се грижат и дават човешки живот!МЗ да вземе да стимулира такива работещи медици,не да се подиграва с тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 11 години )
Аз също раждах в държавна болница, но във Варна - възхитена съм както от професионализма на всеки един от персонала, така и от тяхната човечност. Наистина са претоварени, усъвместяват по няколко длъжности и все пак вършат работата си със спокойствие и разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ак. ( преди 11 години )
"защо като са се подписали не ги спазват". Защото няма достатъчно персонал. Аз работя като акушерка в такова отделение. Разглеждам сайтове, свързани с моята професия. У нас една дежурна акушерка се грижи за 15-20 новородени и 2-3 деца за наблюдение, като съвместява професиите на санитарка, повивачка, консултант по кърменето, бебешки масажист, реаниматор (ако се наложи), специалист по жълтениците и т.н. Всичко това са специалности за колегите по света и всеки си върши своята част. Разбирате, че в нашите болници няма кой да дава заплати на толкова много специалисти по здравни грижи. Ръководствата на болниците нямат изисквания към нашата работа, стига и ние да не надигаме глас за по-добри условия за работа. Така, че и да искам не мога на три часа да присъствам до леглото на всяка от 15-те родилки и да остана там 30 мин. В това време изписвам, приемам нови бебета, слагам системи. Мога да го правя само веднъж на ден и тогава тичам от стая в стая, за да видя всяка как се справя. Не е достатъчно. Но и престоят от 3-5 дни в родилния дом не може да компенсира системната подготовка за кърмене, водена месеци преди раждането. Мислех си да опитам да се включа в International Lactation Consultant Association (ILCA)или International Board Certified Lactation Consultants (IBCLCs). Е, и какво с какво ще помогна на жените като съм член на еди-какво, след като няма приложение в работата ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
искам да знам защо като са се подписали не ги спазват? За пръв път видях бебето си на третия ден ,а ми го дадоха на петия.Лекарите ми казаха че гърдите ми не са подходящи за кърмене и ми изписаха лекарство за спиране на кърмата.Когато помолих една от акушерките да ми помогне с поставянето на гърдата за първи път,ми си скараха защо не съм ходила на училище за бременни през деветте месеца и каква ми била работата.Хранят всички бебета в родилното с АМ на 3 часа.Добре че аз съм *** и упорита и не слушам никого.Не взех лекарството,цедих кърма цял месец и давах на детето си.След този месец малкия сам поиска да суче от мен и досега - вече шест месеца се кърмим успешно за радост и на двама ни.Така че ,майки,не вярвайте сляпо на лекарите, а и раждайте на подходящи места,предварително проучени.Аз раждах в държавната болница в Бургас.За съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар