Майчинство

Парите за майчинство драстично намаляват

28.04.2012г. / 11 20ч.
Аз жената
Парите за майчинство драстично намаляват

Парите за майчинство продължават да намаляват, съобщава в днешния си брой "Сега", цитиран от Dnes.bg.

На фона на задълбочаващата се демографска криза майките у нас гледат с все по-малко средства децата си след решението на ГЕРБ да увеличи с цяла година периода, от който се взема доходът за изчисляване на обезщетението за майчинство. Това показва отчетът на НОИ за изпълнението на бюджета за първото тримесечие. Средното обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 1 г. е паднало до 377.10 лв., което е намаление с 3%, или с 11.30 лв. спрямо същия период на 2011 г.

През 2011 г. управляващите гласуваха високоплатеното майчинство да се изчислява като 90% от средния доход за 18 месеца вместо за 12 месеца назад, както беше до 2010 г. Това автоматично намали обезщетението с около 40 лв. През т.г. базата беше вдигната с още 6 месеца и стана 2 години.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Цветомира ( преди 11 години )
Ми като не искате да раждаме повече деца, направо си кажете. Аз моите ги родих когато обезщетенията бяха по-високи и ми беше лесно. Ако трябваше сега да раждам щях да се замисля. Сега децата ми са по-големи и разходите ни не също, добре, че обичта ми към тях никой не може да намали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време