Здраве и красота

UV лъчите

04.08.2005г. / 14 24ч.
Аз жената
UV лъчите

Събиране на тен, сън на плажа, и други форми на пребиваване на слънце са очевидно приятни неща за много хора, но преди да го направите, трябва да сте наясно с някои неща. Преди всичко, в светъл и топъл слънчев ден, слънцето има висока радиация, която дори не можете да си представите. Ултравиолетовото лъчение, известно като UV може да има огромно Въздействие върху живота на Земята. Влиянието на UV се подобрява от озона в тропосферата и стратосферата, но поради разрушения озонов слой, UV лъчите може да имат опасни последствия върху нечий живот.

Има няколко вида радиация като UVA, UVB, UVC. UVC са все още не толкова опасни, тъй като се поемат от кислорода и озоновия слой, за разлика от UVA, които изобщо не се поглъщат от озона. UVB се абсорбират само частично. Поради UVA и UVB, които се излъчват към повърхността на Земята хората могат да заболеят от рак на кожата, катаракт (перде) на очите, кожата може да изглежда по-застарена, а имунната система може да отслабне. Затова продължителното излагане на слънце в часовете между 11 и 17 часа през лятото (от началото на юни до средата на септември) без защитен крем може да ви струва сериозни здравословни проблеми.

През нощта радиацията се равнява на 0. Дневното влияние на слънчевите лъчи се описват с UV индекс:
0-2 – нисък индекс (ноември, декември, януари). Средностатистическата човешка кожа може да бъде изложена на слънце цял ден без никакви последици за здравето.
3-4 – среден индекс (февруари, март, октомври). Нисък риск от увреждане на кожата. Чувствителната кожа може да изгори за по-малко от 25 минути на слънце. Лицето трябва да бъде защитено с шапка, а тялото – със защитен лосион с UV фактор не по – нисък от 12, и блуза с дълъг ръкав.
5-6 – висок индекс (април, май, септември). Висока степен на опасност от увреждане, а продължителното излагане на слънце може да отслаби имунната система. Чувствителната кожа може да изгори за по – малко от 12 минути. Очите трябва да са защитени със слънчеви очила (UVAB), а устните – с балсам, съдържащ UV фактор. Също така е необходимо да се употребява лосион за тяло с UV фактор, не по – нисък от 15. Останалата част от тялото трябва да бъде предпазена с подходящи дрехи.
7-9 – много висок индекс (юни, юли, август). Висок риск от възможно увреждане на кожата. Чувствителната кожа може да изгори за по – малко от 9 мин. излагане на слънце. То трябва да се избягва от 11 до 16 часа. Трябва да имате пред вид, че повърхности като вода, пясък и сгради отразяват лъчението и може да има последици, ако сте на лодка, под дърво или под сянката на сграда. Препоръчително е да се предпазвате с подходящи дрехи, лосион за тяло с UV фактор не по – нисък от 18, балсам за устни и слънчеви очила.
10+ – ултра – висок индекс – за щастие озонът все още не допуска толкова висок фактор в по – голямата част от земната повърхност.

Коментирай
Здраве и красота