Тя, звездата

Петя Данкова: Най-малкият изпълнител в школата ми е бебе на година и половина

28.05.2012г. / 08 59ч.
Мария Дуковска
Петя Данкова: Най-малкият изпълнител в школата ми е бебе на година и половина

Петя Данкова е обещаваща млада певица, създател и преподавател в музикалната школа Voice Academy. При нея се обучават таланти на всякаква възраст, най-малкият й ученик е било бебенце на 1 година и половина. Талантливата певица наскоро направи първия си самостоятелен концерт и се очаква да излезе дебютният й албум.

Бихте ли се представили с няколко думи?
Аз съм музикален директор, един от създателите и един от основните преподаватели във Voice Academy – единствена по рода си школа у нас, която индивидуално подготвя изпълнители за голямата сцена: от деца на 1 годинка, през тийнейджъри, до 38-годишни родители.
Учих цигулка от 4 до 16-годишна – в Детската музикална школа към Националното музикално училище „Любомир Пипков“, а впоследствие – в самото училище. В 10-и клас записах оперно пеене. Междувременно станах солист на младежката група „Индиго“ (после – етно-джаз формация „Индиго-кламер“). Имахме много награди от национални и международни конкурси, записахме дуети с Маргарита Хранова и Орлин Горанов, издадохме два албума с авторски песни... На 16 години станах ръководител на „Индиго-кламер“. Почти няма конкурс за млади дарования, който да не съм печелила – като част от групата или като солов изпълнител...
После завърших майсторския клас по джаз пеене при Вики Алмазиду в Нов български университет. Този курс много промени живота ми, научих изключително много.
В момента подготвям първия си албум. В него ще има над 10 песни и всички те ще бъдат авторски.

Как се случи създаването на Voice Academy, разкажете ни повече за школата?
Още от малка съм искала да имам своя музикална школа и да преподавам в нея. Винаги съм смятала, че има какво да дам на другите хора. Харесва ми да намирам и обучавам таланти. Страстта към преподаване съм наследила от майка ми, тя е педагог. Обича професията си и аз усещах тази нейна любов. А когато един родител истински обича това, което прави, детето по някакъв начин го наследява. Така стана и с мен. Първият ми опит като преподавател беше с „Индиго“, майка ми създаде вокалната формация, на която аз станах солист, а после и ръководител.
Voice Academy създадохме заедно с Петя Димитрова и Георги Маринов, когато бях на 23 години. Във Voice Academy няма шаблони, съобразяваме се с мечтите на всеки, с това как той или тя си представят музиката да присъства в живота им. Школата е място, среда, общество от хора. Ние сме единствената по рода си вокална школа в България, която индивидуално подготвя от малки деца, през тийнейджъри, до 38-годишни родители.

Кой може да се запише във Voice Academy и какво представлява подготовката?
Всеки може да се запише при нас – независимо дали иска да се занимава с пеене, за да стане професионален изпълнител, или като хоби. В момента при нас се обучават около 60 човека. Всеки от тях преминава през прослушване. После се изготвя индивидуална програма.
Смея да твърдя, че нито една друга вокална школа у нас не подготвя млади изпълнители така както ние – от пеенето, през изграждането на индивидуален сценичен стил (хореография, танц, костюм) до намирането на подходящи изяви за тях. Учениците при нас изучават 7 предмета – певческа постановка и интерпретация; солфеж и пиано; втори музикален инструмент (китара или барабани); пеене с микрофон за звукозапис и изпълнение на живо; сценично поведение; различни танцови стилове (MTV, джаз и модерен балет, латино); пеене в ансамбъл и музикална култура. Представят ни на конкурси и концерти. Всеки месец организираме за тях специални участия в клубове (последното беше в Rock It, в края на април 2012 г.).

Трудна ли е работата с деца в школата?
Трудно е това, което не обичаш да правиш. Трудни са нещата, които не разбираме или не харесваме. Нещата, които върша във Voice Academy по цял ден, за мен не са работа. Общуването с деца и тийнейджъри, които се интересуват от това, от което и аз – музиката, е прекрасно! Това е всекидневна емоция, с която храня душата си. Да не говорим колко е приятно да се чувстваш като личен пример за хората, които обучаваш!

Най-малкият и най-възрастният изпълнител, с когото сте работили във Voice Academy?
Най-малкият ни изпълнител е бебе на годинка и половина...
Имахме и една дама, която изкара цялата си бременност в школата. И трите й деца са при нас, а най-малкото спеше в коланите на гърба й, докато тя се разпяваше. Това е уникално да се види като емоция. Сигурно първото нещо, което пипна това детенце, беше микрофон...
Най-големият ни изпълнител е на 38 години.
И бебето, и 38-годишният са при нас заради забавлението. Пеенето е чиста форма терапия. Не можеш да изпееш една песен, без да изразиш емоция в нея. И ако си избрал пеенето за свое хоби, ти се чувстваш прекрасно.
Имаме, естествено, и изпълнители, които искат да станат професионални вокални артисти.

С кои музиканти работите в момента, мислите ли за дует?
Стойчо Стоянов (китара), Бисер Овчаров (перкусии), Юри Божинов (бас), Боби Велчев (саксофон). Поддържащите вокали на групата са от Voice Academy – две мои ученички, Симона и Анна-Мария, и един от преподавателите – Деница Евлогиева. Много съм щастлива, че музикантите с които работя, чувстват нещата, които правим, така както и аз. Влагат много от себе си, включително като автори. За мен е важно всеки да е толкова добър, че да може да композира на инструмента, на който свири. Те са не само изключителни професионалисти (свирили са с повечето от известните български изпълнители), но и изключителни хора:
Иначе... много харесвам Любо и Орлин и Хипнотик и бих искала да направя проекти с тях. Допада ми начинът, по който те музицират.

Неотдавна изнесохте своя първи самостоятелен концерт, в който включихте ваши авторски песни. Какво ви мотивира да се занимавате с музика?
Не знам какво друго бих могла да правя. Откакто дишам правя това. Да композирам ме мотивира любовта.

Подготвяте първия си албум, какво да очакваме и кога предстои да излезе?
Надяваме се в началото на другата година целият албум да е вече факт.
Албумът ще показва това, което наистина съм. Целият екип, който стои зад него, е искрен, а това е изключително важно. Всички песни ще бъдат в абсолютно различен стил. И всички те ще са авторски. Така че, очаквайте... неочакваното: такава музика в България няма.

Сутринта започва с...?
Любов и кафе.

За какво мечтаете?
Живея в мечтата си. За това мечтая – да продължавам да правя това, което обичам.

Любим вкус, цвят, място?
Обичам ягоди и черно. Школата. И всяко друго място, на което се чувствам добре.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
Да намерят мотивацията и силата да повярват в себе си. И да имат повече самочувствие: колкото повече се харесваш, толкова повече те харесват.

Коментирай