Коя е тежка и коя лека храна – как да ги различим? Каква храна да изберем за разтоварващи дни, за диета, за по-здравословен хранителен режим?
Ще кажете, че това е елементарно – ясно е че плодове и зеленчуци са лека храна, а баници, меса и торти тежка.
Ще сте прави, но всеки има свое мнение по въпроса и ако за един лека храна е само супа, за друг само салата, за трети обаче лека храна е пържола с картофи, но без хляб.
Всъщност балансът между хем лека, хем засищаща, хем здравословна храна е най-важният.
Това към което трябва да се стремим, желаейки да консумираме леки храни е основно:
Леките храни са естествени, без допълнителна обработка, не съдържат изкуствени консерванти, оцветители и подобрители.
Повечето от леките храни са богати на вода.
Нямат много мазнини.
На тези условия отговарят основни пресни или приготвени на пара или на скара зеленчуци.
Пресни плодове и прясно изцедени плодови сокове.
Не-тлъсти меса: основно риба, бяло пилешко месо, телешко, заешко.
Малки количества мазнина: зехтин, обезсолени маслини.
Зеленчукови супи.
И разбира се, за да наречем едно ядене леко – то значи, че трябва да е в умерени количества, защото колкото и малко калорична да е една салата, когато е около килограм то ще предизвика тежест, възможно е и киселини и газове.
Така че българските ресторанти не ни правят много добра услуга, когато порциите са големи и ние си казваме: „толкова много съм платил – трябва да го изям, та ако трябва после няма да вечерям или утре цял ден няма да ям“. Това не е никак печеливша стратегия. Ако порциите са големи, по-добре поръчайте една за двама, пък каквото щат да си мислят сервитьорите, вместо да се тъпчете и да преяждате.
Снимка: Reuters
Прочетете още: