Зелено

Как да рециклираме стари вещи и да ги направим отново полезни показват в Русе

05.06.2012г. / 09 43ч.
Аз жената
Как да рециклираме стари вещи и да ги направим отново полезни показват в Русе

На 16 и 17 Юни 2012 г., в Парк на младежта в Русе ще бъде организиран RACycle фестивал с демонстрации и активното участие на доброволци, които ще рециклират на живо.

Инициативата се организира от Ротаракт клуб Русе.

В забързаното, натоварено и стресирано ежедневие все по-рядко ни остава време да се огледаме и да обърнем внимание на това как се променя животът ни. Полагаме все по-големи усилия, за да задоволяваме все по-големите си „нужди“. Позволяваме си да се превърнем в универсални консуматори, без да си даваме сметка за последствията, до които води това. Неволно, но осъзнато се затрупваме с ненужни вещи, х... рана, която трудно може да се нарече хранителна, информация, която ни дезинформира, забавления, които носят все по-малко удоволствие.

Целта на инициативата е да покаже обратната страна на нещата:

  • това, което консумираме може да бъде по-малко вредно за нас и за природата
  • това, което изхвърляме може да бъде полезно
  • това, което забравяме може да бъде забавно и
  • това, което пренебрегваме, може да се окаже един цял нов свят.

Началото беше RACycle в Училище. Презентации пред ученици в град Русе разкриха тайните на рециклирането и резултатите от него, в приказния свят на малкия Живко.

Кошчета за разделно събиране на отпадъци, любезно предоставени от ЕКОПАК, бяха поставени в СОУ „Христо Ботев“, МГ „Баба Тонка“, ОУ „Иван Вазов“, Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и децата, които учат там вече могат да ги използват.

Сега ще се завихри RACycle в Парка! Да информира още повече хора за съкровищата, които крие природата и за това колко е важно да я запазим жива! Фестивалът ще предложи игри на открито, творчески работилници, музикална програма и много много други изненади.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай