Бебето е у дома - преодолей стреса

12.08.2005г. / 16 43ч.
Аз жената
Бебето е у дома - преодолей стреса

Дългото чакане е отминало, дните от болничния престой за раждането – също. Ето ви у дома – мама и новороденото бебе. Страх, паника, липса на опит, липса на обяснения от страна на акушери, сестри, лекари, суетящи се баби, още по-паникьосан татко ... "Помощ" – това ви идва да изкрещите, но няма как, вие вече сте майка и трябва да се справяте със ситуацията. Ето няколко съвета, които биха улеснили преодоляването на тази ситуация. Тези съвети ще ви помогнат да преживеете кризата и да се зарадвате / радвате по-скоро на новото човече у дома.

1. Дай по-бавно. Забързаното ежедневие от времето преди появата на бебето е време да отстъпи пред спокойствието и лекотата на дните в отдаденост изцяло и само на новороденото. Премини на новото си "бебешко" темпо.

2. Отмени другите си задължения. Да си майка на новородено – сега ти е паднало и му се отдай изцяло. Остави другите си задължения на втори план. Всичко друго може да почака.

3. Спи когато можеш. Сънят е важен за спокойствието на духа, а е далеч от нормалния нощен сън, затова спи когато можеш и колкото можеш повече. Дори да ти изглежда като загуба на време – позволи си го в този период от живота.

4. Храни се. Грижата за бебето, кърменето, недоспиването – всичко това води до умора и изтощение, като част от възстановяването е чрез добро и редовно хранене. Не го подценявай. Ще има време за диети и отслабване. Сега е важно да се храниш.

5. Почивай си. Почивката е от изключително значение за теб – дори и само за половин час на ден трябва да успееш да се откъснеш от бебето, дома и да се разходиш, почетеш книга или да се видиш с приятелки.

6. Бебето плаче – значи иска да комуникира. Да, бебето плаче и това е изнервящо – защо плаче, какво не е наред, как да спре? То скоро е напуснало своето удобно и уютно място и сега стресът за него е наистина голям. Плачът е един от начините да покаже своите емоции. Приеми го като начин за комуникация на новороденото със света.

7. Приемай помощ. Не отказвай предлагана помощ – било то от баби, приятели, съседи – всеки, който има желание да помогне с каквото и да било (да измие съдовете, да приглади пеленките или да остане с бебето за малко) е добре дошъл. Преодолей притесненията, че няма да се справи – нещата не са толкова сложни.

8. Искай помощ. Дори тези около теб да не се досещат да я предлагат – поискай помощ. Давай задачи, дори и малки на всеки – с това ще си помогнеш.

9. Виждай се с други майки. Срещите с други млади родители помагат много – обмен на мнения, въпроси, дори и рецепти или малки детайли от ежедневието като къпането на бебето, избора на памперси или крем, стерилизация на шишета – за всичко това е добре да се говори, а с кой друг, освен с някой със същите проблеми.

10. Приеми новия си живот. Да, мисълта за бебето / детето ще те съпровожда вече постоянно. Всичко е променено – целия ти свят, ежедневието ти. Приеми ги, приеми своето ново АЗ, радвай се на новия си живот и на най-голямото си богатство – бебето. Така всички – цялото семейство, малкото човече, ти самата ще сте по-щастливи!

Успех!

 

Коментирай