Свободно време

Духове прекрачват границите

07.06.2012г. / 13 46ч.
Ивет Лолова
Духове прекрачват границите

„Аз съм бедна жена, учителка. Нямам минало, нямам бъдеще. Настоящето ме убива. Ако искаш да вземеш душата ми, никой няма да те спре.“ – това казва леля Мара на духа, който седи до нея на дивана.

Преди дни с голям успех премина премиерата на камерната пиеса на Весислава СавоваИстория с дух“. Весислава е сценарист и режисьор на пиесата. Текстът с лекота прекрачва границите на земното и небесното, зримото и незримото и среща хората с духовете. Като тънка червена нишка от началото до края върви идеята, че човек заприличва на жив дух, ако живее без любов и щастие.

Новаторският подход на авторката е идеята моноспектакълът да бъде представен извън традиционната сцена на театъра. „История с духове“ се чувстваше прекрасно сред картините на галерияКласика“.

Публиката остана очарована от великолепната игра на актьорите, всеки от тях професионалист в своята област, но аматьор в театъра: Анахид и Изабел Чальовски, Петромил Денев, Донка Чолакова, Донко Найденов, Веселка Христова.

Малката сцена и пестеливите, но говорещи декори напълно съответстваха на камерната атмосфера на самата пиеса и допълнително усилиха емоционалните преживявания на главната героиня – пенсионираната учителка.

Една от големите изненади е превъплъщението на Донка Чолакова в образа на бай Пешо, а танцът-апотеоз на радостта и удоволствията в живота на Анахид Чальовска предизвика бурни аплодисменти.

Накратко сюжетът:

Сюжетът разказва за пенсионирана начална учителка, която прекарва студените зимни дни по спирките на метрото, съчинявайки стихове. Един ден тя намира чуждо портмоне и след известна душевна борба, решава да го вземе. Намерените вътре в него пари тя изхарчва веднага за храна – нещо, от което дълго време се е лишавала заради ниската си пенсия. Кражбата все пак отеква дълбоко в нея и посява семената на съмнението и отключва философските й разсъждения за грях, любов, право на щастие. Тук на сцената се появява и един дух с китара, който изважда наяве всичките й страхове.

Акцентът на пиесата е върху преходът в трудните години на демокрацията, преходът във възрастта, когато от работещ човек се превръщаш в пенсионер, преходът от любима във вдовица и най-сериозният преход, когато трябва да прекрачиш границите на земното.

Трима от участниците в пиесата: Весислава Савова, Анахид Чальовска и Донка Чолакова бяха добре познати на публиката от месечните срещи на „Поетично кафене“. Новото е, че не подозирахме за превъзходния им актьорски талант.

Сред публиката бяха забелязани множество творци на перото, някои от тях гостували в Az-jenata.bg: Владо Любенов, Павлина Йосева, Илияна Делева, Райчо Русев.

Още за Весислава Савова:

Весислава Савова пише поезия и проза, които публикува в различни онлайн литературни сайтове. Автор е на сборника разкази „Приятели“, съавтор на проект „Четири“ с едноименната им поетична антология и редактор на „Родници“ от Ина Крейн и „Ударите на съдбата“ от Донко Найденов.

Весислава има две международни награди – за кратка проза на Sacred Heart College и първа награда за международно хайку от Columbia River Reader на ежегодния им конкурс „With compliments to Basho“.

Авторката е и главен инициатор и съорганизатор, заедно с Веселка Христова, на „Кръстопът на изкуствата“ – празник, даващ трибуна на творци от различни области на изкуството за изява. Именно на пролетното издание на този празник пиесата „История с дух“ бе изиграна предпремиерно в с. Радуил.

На 20 юни 2012, от 19 ч., в галерия „Класика“ ще се състои премиерата на новата й книга – мистичните новели „Пътуване“.

Снимка: Ивет Лолова

Фотопоглед от пиесата

Прочетете още:

Коментирай