Зелено

Лятна сънливост в офиса – как да я преодолеем

11.06.2012г. / 18 37ч.
Ивет Лолова
Лятна сънливост в офиса – как да я преодолеем

Без климатици да надвием лятната сънливост в офиса

Жадуваното лято най-после дойде, но заедно с това мнозина в офиса ги налегна тежка лятна сънливост. Особено ако компанията, в която работите е екоориентирана и не препоръчва използването на климатици. Все пак има какво да се направи:

1. Разбудете мозъка
Обсъдете набързо с колегите актуална информация – политика, как се гледа блатна иглика, земетресения, предстоящ музикален фестивал – за предпочитане далеч от професионалните ви теми. Позволете си дори да поспорите – това определено ще ви събуди.

2. Масаж на ушите – изпънете показалеца и средния си пръст, а останалите свийте. Така разтъркайте енергично надолу-нагоре областта точно зад ухото. След това масажирайте нежно цялото ухо. Накрая завършете с нежно подръпване на най-долната, меката част на ухото, надолу.

3. 6 глътки бодрост
Сипете си чаша студена вода. Дишайте дълбоко, отпивайте и си казвайте наум, колко по-бодър се чувствате. Опитайте се да дишате като йогите – от корема.

4. Станете и се протегнете
Ако работите на бюро, станете и се протегнете. Раздвижете за няколко минути главата, врата, раменете, гърба, кръста и краката. В случай, че в офиса имате мини тренировъчна зала – повъртете педалите – раздвижвайки тялото, ще дадете почивка на мозъка, но само ако едновременно с това не обсъждате работна задача по мобилния телефон.

5. Сложете на бюрото си ярък цвят за събуждане
Ярко червена чаша, турскосиня фигурка, картичка – мандала в ярки цветове – съсредоточете се върху тях и ще се ободрите.

6. Медитация за 5 минути
Няма нужда да сте завършили курс по източна медитация – просто затворете очи и се опитайте да изгоните от ума си всяка мисъл и чувство. Почиват си очите и мозъкът едновременно.

7. Лек обяд – ефективна работа
Лек, но засищащ обяд ще достави необходимата енергия на организма и няма да ви приспи. Включете супа, салата и малка порция основно ястие. Десертът забравете, защото сладкото действа сънливо. Вместо това пробвайте домашни витаминни бомби. Кафето често приспива, вместо да ободрява. Вместо него опитайте зелен, билков чай или просто вода.

8. Здрав сън – спорна работа
Свежи и бодри ще бъдете, ако предишната нощ сте спали поне 7 часа здравословен и лек сън, направили сте си сутрешната гимнастика, закусили сте здравословно и сте тръгнали на работа с десния крак.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай