Бременност

Сюрприз за началника: Бременна съм!

14.06.2012г. / 11 48ч.
Надежда Маринова
Сюрприз за началника: Бременна съм!

Бременна съм – това добра или лоша новина е за шефа и колегите?

Много жени крият бременността си до края на третия месец, когато рискът от спонтанен аборт е най-голям. След този период може да се каже, че бременността протича нормално и бъдещата мама трябва да измисли как да поднесе сюрприза на шефа, че чака бебе. Има и изключения, когато тайната трябва да излезе наяве по-рано.

1. Ако бременността ви протича с усложнения – тогава не е нужно от първата седмица да казвате на колегите си за новото си състояние. Но в случай, че сутрин много силно ви се гади, главата ви се върти, става ви лошо и през деня и бързо се изморявате, тогава е по-добре да не ги лъжете и да си признаете – така няма да ни натоварват излишно.

2. Работният ви график е претоварен и може да се наложи през първото тримесечие от бременността да си взимате по-често болнични, за да запазите здравето на бебето и вашето. Може би ще трябва да се договорите с началника да облекчи работните ви ангажименти. При работа с вредни вещества и химикали, работодателят е длъжен да ви премести на безопасна работа.
Как ще реагира шефът?

Това зависи от отношенията в колектива, колко бременни жени досега е имало в работата, отношението на шефа към семейството и бременните жени като цяло. Ако началникът ви е лоялен човек, може да му съобщите новината, че ще ставате майка колкото се може по-рано. Това ще ви помогне да се възползвате от известни отстъпки и облекчения, които предлага законът.

За съжаление има работодатели, които са недоброжелателно настроени към бременността на подчинените си жени. Ако вашият случай е такъв – тогава действайте внимателно. Изчакайте до 12-14-тата седмица на бременността. По този начин ще докажете, че можете да работите на пълни обороти дори и в най-деликатното женско състояние.

3. Постарайте се известието за вашата бременност да не съвпадне с важен за фирмата период като началото на много важен проект, защото колегите ви могат да си помислят, че кръшкате от отговорност. Най-добрият период за съобщаване на радостната вест е след завършването на трудна кампания или след като са ви похвалили за ваш професионален успех – тогава и шефът, и колегите ще са настроени положително към вас.

Шефът не обича бременните
Всеки шеф е различен и има различно отношение към живота. Може би ще започне да ви възприема като непълноценен сътрудник. Колегите ви може да си мислят, че ще започнете да се спотайвате от задълженията си и да пестите силите си, което ще ги натовари допълнително.

Дайте най-доброто от себе си, за да убедите всички във фирмата, че въпреки бременността си, ще си останете същият съвестен професионалист.

Ако след като уведомите началника си, че сте бременна, ви намалят заплатата или се готвят да ви уволнят, проучете правата си, които законът ви гарантира. Дискриминацията на бременни жени е строго забранена, въпреки това, обаче има и такива случаи.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай