Семейство

Гръцки вечери и узо нощи по време на европейското по футбол

17.06.2012г. / 22 30ч.
Вергиния Генова
Гръцки вечери и узо нощи по време на европейското по футбол

Привържениците на гръцкия отбор на европейското по футбол трябва да са щастливи след края на последния мач между Русия и Гърция.

А и да не сте привърженици на гръцкия футбол, а на гръцката салата, гръцките маслини, узо и сиртаки задължително е да си направите поне една истинска гръцка вечер това лято. Най-добре в стил гръцка таверна с много приятели.

Знамето на Гърция е бяло и синьо и това е лесно постижимо за една Беломорска вечер – бяла покривка, сини салфетки или чинии. Ако нещо се поизнервите или въодушевите е позволено да потрошите някоя и друга чиния.

Какво да е менюто, аз като привърженичка на лесните неща ще предложа гръцка салата и октопод на скара. Е, като няма октопод може и най-обикновена рибка на скара, миди и печени зеленчуци с гръцко дзадзики. А може и печен патладжан със сирене и зехтин. За привържениците на манджичките – гръцка мусака и сармички.
Една приятелка, която живее по тези географски ширини каза, че за гръцките жени по време на европейското първенство по футбол е достатъчно да си направят хубава прическа и да застанат като мълчащи „кариатиди“ (това са жените, които крепят Партенона), крепейки на главата си телевизора.
Преди това трябва да са доставили пресни миди „кидоня“ от Бяло море, да са ги измили, леко сварили и накиснали в зехтин и лимон. Разбира се да има бутилка узо, много места за сядане и по една броеница на всеки гост. И после дали жената ще е там или у съседа, може би до края на мача никой няма да разбере.
Така си живеели гърците по време на европейското по футбол и икономическата криза – с узо, миди и модни прически.

И понеже вече няма българин, който да не е посещавал южната ни съседка, за да не ми се смеете ще очаквам повечето предложения за гръцката вечер да са от вас. Като знам какви нашенски експерти има по гръцките нрави, обичаи, ястия и забележителности се надявам да науча много. Пък дали са добри гърците на футбол след една хубава гръцка вечер ще ни е все тая.

Снимка: авторът

Прочетете още:

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Пепи ( преди 11 години )
Ми чакай да мине европейското - явно цял месец няма да ядем български боб, кво да правиш като наште не се класираха. Иначе подкрепям идеята традицията да продължи с регионални български вечери - мелнишка, пернишка, чирпанска ... и ракийка :) и салатка и тея три неща и какво му трябва на човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Костадин ( преди 11 години )
Не може ли една мелнишка вечер да опишем - а гръцките неща са на един... място и присъстват на трапезата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар