С ревю на български рокли София поздравява Рим

18.06.2012г. / 23 12ч.
Ивет Лолова
С ревю на български рокли София поздравява Рим

На 4 юли 2012 г. в Рим, на сцена пред кметството на Общината, на Капитолийския хълм, ще се състои петото юбилейно издание на традиционния културен празник „София поздравява Рим“. Той се организира съвместно от италианско-българската асоциация „Феникс“, Столична община и Български културен институт в Рим.

Фокус на събитието и една от целите му е представянето на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. – България и Италия са поканени да излъчат своите представители през 2013 г.

Концертът спектакъл ще започне с голямо ревю на създателката и дизайнерката на българската модна къща FEDE fashion studio – Вяра Георгиева. В събитието ще вземат участие също и балет „Арабеск“ (със спектакъла „Герман“), формация „Акваделия“ (със спектакъла „Жарава“) и огнено шоу „Дивинитас“.

„Колекцията носи българския дух, защото въпреки, че съм завършила в Милано, аз съм все пак българка. – сподели Вяра Георгиева. – Една цветна булка, облечена в дантела и фино трико – това определено би било странно за консервативното око. В крайна сметка целта ми е точно тази – да предразположа всяка жена да експериментира повече, да има по-забавно отношение към себе си и към визията си и в същото време да запази стила и личността си във всеки детайл в дрехите си.“

Подробностите за празника бяха съобщени вчера, на пресконференция, в която взеха участие: Н. Пр. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България, Жана Яковлева – координатор на културната инициатива „София поздравява Рим“, Вяра Георгиева – създател и дизайнер на модна къща FEDE fashion studio. Водещ на пресконференцията бе проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и главен консултант на ревюто в Рим. След изказванията на участниците балерини от балет „Арабеск“ представиха част от тоалетите на дизайнерката Вяра Георгиева, която ще открие с ревю грандиозния спектакъл във Вечния град.

Н. Пр. Стефано Бенацо обърна внимание на добрите традиции в културното сътрудничество между Италия и България и акцентира върху факта, че България е страната в Европа с най-старо име и на териториите й са присъствали многобройни цивилизации.

Още за инициативата:
Подписването на Протокола за съвместна работа между Община Рим и Столична община в областта на политиката за културен обмен, сключен на 10 октомври 2009 г., позволи празникът “София поздравява Рим“ да се превърне в прекрасна традиция. Тя намира изява всяко лято на сцената на най-престижния фестивал на италианската столица “Римско лято“. През най-усиления туристически сезон в Рим граждани от цял свят – повече от 1200 италианци и 2500 туристи всеки ден – ще могат да участват, да се запознаят и да се възхищават на модерната и традиционна култура на страната ни.

Летният празник „София поздравява Рим“ е сред най-ярките, мащабни и посещавани представяния на българската култура в италианската столица, със затвърдени традиции и растяща с всяка изминала година публика. На тържественото откриване на събитието двама водещи (на български и италиански език) ще представят столицата ни и по време на представлението на голям екран гостите ще могат да видят специално направен рекламен клип за София.

Снимка: Ивет Лолова

Вижте още:

Коментирай