Майчинство

Защо бебето ми спи непрекъснато?

21.06.2012г. / 14 55ч.
Нина Иванова
Защо бебето ми спи непрекъснато?

Много често майките имат големи притеснения, когато бебетата им спят прекалено дълго или пък са много сънливи. Първо и най-важно е да имате предвид, че новородените бебета до навършване на 6-месечна възраст спят приблизително почти през целия ден, разреждайки го с паузи за хранене, преобличане и игра. Разбира се, след първите един-два месеца от раждането, бебето започва да проявява все по-голям интерес към случващото се около него. Будува повече, но някои бебета си остават сънливи. Ако имате притеснения, че вашето дете спи повече, отколкото е нормално за възрастта му, имайте предвид следните причини:

1. Ваксинация

Често педиатрите предупреждават за сънливост след поставяне на ваксината. Това е една от нормалните реакции на организма. Отшумява бързо, ако всичко е наред.

2. Недоносено бебе

Преждевременно родените деца често са по-вяли, по-отпуснати, но това се променя с времето.

3. Предлагане на много вода и течности

Ако давате на бебенцето прекалено често вода и сокове, има риск коремчето му бързо да се запълни и да му се приспи, но да заспи гладно.

Понякога сънливостта на новороденото може да бъде симптом на сериозен проблем. Затова внимавайте, ако забележите, че детето е вяло през цялото време, не проявява признаци на глад, буди се все по-трудно, кожата е суха и вяла, не се заглажда след щипване, фонтанелата е хлътнала, веднага потърсете консултация с педиатъра.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време