Зелено

За едни сауната е за 1 лев – за други напълно безплатна

22.06.2012г. / 10 55ч.
Вергиния Генова
За едни сауната е за 1 лев – за други напълно безплатна

Ако никога не сте опитвали сауна, то може да се повозите на произволен автобус от градския транспорт и то на по-дълга дестинация срещу билет от 1 лев. Ако случайно имате невероятния късмет да попаднете на такъв с климатик – няма да е същото, но мога да ви подшушна няколко сигурни линии, където удоволствието ви е гарантирано – ще се препотите няколко пъти, та даже и ще се претопите. Ако нямате вода за из път, тогава преживяванията ще са наистина екстремни.

Запознатите със сауна твърдят, че преживяванията са много различни – там е много приятно, здравословно и се изхвърлят всякакви токсини, но съпоставката с ада на градския транспорт и предубежденията винаги са ме спирали да опитам. Все пак човек веднъж варил се в собствен сос, задушавайки се от букет аромати, без да му достига въздух и сили е трудно да рискува.

А хората всеки ден повтарят и повтарят тази така полезна, както казват хората, сауна процедура, но не виждам нито да отслабват, нито да поумняват, нито да се детоксикират – е вярно – бая токсини изхвърлят по адрес на управата на градския транспорт. Но предполагам, че шефовете им са виждали автобусите само на картинка.

И въпреки, че сме нацията с най-голяма смъртност, явно сме доста жилави щом се топим толкова бавно, при такива огромни усилия, които непрестанно полагат, за да превърнат живота ни в ад. Е, ние като нация явно се кефим и на сауната, и на студа зимата, и на високите цени, и на гадните шефове, и на ниските заплати и не протестираме. Както се казва на метъла трябва да му е гадно. И повечето българи явно смятат така – иначе от какво ще се оплакваме? Ще вземе да се обезсмисли животът ни, като няма от какво да се оплакваме и за какво да мрънкаме.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай