Писна ми

Токът поскъпна с до 9 лева за домакинство

03.07.2012г. / 10 55ч.
Аз жената
Токът поскъпна с до 9 лева за домакинство

Единият от синдикатите, КНСБ, настоява за незабавно свикване на комисията по социално осигуряване към тристранния съвет за увеличение на минимално гарантирания доход с между 7 и 9 лева заради новата цена на тока, съобщава Dnes.bg.

Президентът на синдиката Пламен Димитров уточни, че изчисленията на синдиката сочат, че дори минималната консумация на ток извън отоплителния сезон вдига сметките на домакинство с до 9 лева.

Според него увеличението на минимално гарантирания доход е необходимо, защото механизмът за енергийни помощи работи само през отоплителния сезон, а е необходима целогодишна компенсация заради увеличението на цената на тока.

Димитров коментира още, че увеличението на тока с 13% от 1 юли ще доведе до увеличение и на инфлацията с около едно на сто.

Президентът на КНСБ каза, че синдикатът ще настоява за увеличение на минималната работна заплата на 330 лева от 1 януари следващата година.

Освен това от КНСБ смятат, че заплатите и пенсиите трябва да бъдат увеличени с поне 10 на сто също от началото на 2013 година.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай