Семейство

Споровете за пари провалят брака

04.07.2012г. / 20 38ч.
Надежда Маринова
Споровете за пари провалят брака

Финансови съвети за дълготраен брак

Ниската финансова култура води до неправилни парични практики, които могат да причинят сътресения и кризи и в най-здравото семейство. Младоженците трябва да се научават заедно да планират и обсъждат паричните въпроси и да приемат още в началото на съвместния си живот финансови правила. Ето няколко правила:

1. Разговаряйте – мъжът и жената трябва да обсъждат големите покупки, взимането на кредит или смяната на работата.

2. Не давайте пари на заем на приятели или роднини, без да сте го обсъдили с партньора си.

3. Обсъждайте дали да комбинирате финансите си – банковите сметки, кредитите или ипотеките. Това има предимства и недостатъци.

4. Определете приоритетите си. Дискутирайте къде искате да живеете, стъпките на кариерата ви и паричното ви състояние през следващите 10 години. Така ще избегнете бъдещи изненади.

5. Плащайте дълговете си – от кредитни карти, студентски или брачни заеми. Това ще ви спести пари в дългосрочен план.

6. Семеен бюджет – двойката трябва да си изработи месечен бюджет като започне от плащането на сметките – ипотека, наем, сметка за ток, вода, парно и вход, автомобил. Следва определянето на сума за храна и фризьор. Ако на края на месеца получите остатък от планирания бюджет, прибавете го към спестяванията.

7. Пари за забавление – много важно перо. Тук влизат билети за кино и концерт, купуването на книги, вечеря в ресторант, екскурзия и пътешествия.

8. Бъдете пестеливи. Всяко семейство трябва да се стреми да има спестявания, с които да може да живее поне 6 месеца. Друга точка за спестяванията трябва да бъдат пари за спешни случаи. Третата група спестявания трябва да бъдат за бъдещето на семейството.

Финансовият стрес нанася най-големи щети във всяка връзка, повече от всякакви други трудности.

Семейният живот не може да върви непрекъснато гладко, той не е вечен меден месец, но спазването на горните съвети ще ви гарантира в по-голяма степен дълготрайни и щастливи семейни години.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ellin ( преди 11 години )
мноооого умни съвети. само където не обяснявате как може да стане това, след като единият е със заплата 500-600 лева, другият е безработен и гледат две деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар