Майчинство

Защо морето разболява бебета и малки деца?

05.07.2012г. / 16 00ч.
Надежда Маринова
Защо морето разболява бебета и малки деца?

Често се случва да отидете на море с детето и то така тежко да се разболее, че да ви се развали целият отпуск. Защо става така – отговаря кардиологът проф. акад. д-р Анатолий Мартинов за „Аргументи и факти“.

Смяната на климата при децата изисква определено време за аклиматизация. Процесът не е прост и отнема от 3 до 5 дни. Доказано е, че смяната на климата влияе отрицателно на имунитета. Затова болестта хваща децата още на почивката или когато се върнат у дома. Достатъчно е кратък контакт с вирус, нещо да ги лъхне и сниженият имунитет веднага „пропуска“ различни болести.

Не случайно в годините на социализма картите за почивка в почивните станции бяха за 10-14 дни. Днешните икономически условия наложиха на родителите да се радват, ако успеят да поплажуват 5-7 дни – което време е крайно недостатъчно за привикването на неукрепналия детски организъм с рязката смяна на климатичните условия.

Има многобройни примери за странни подувания – на крак, чело, ръка; необясними алергични реакции; стомашни разстройства; внезапно вдигане на висока температура и втрисане. Мама и татко вдигат рамене – вирус, алергия и го изтърпяват, без да знаят, че причината е в аклиматизацията, която е различна за всеки организъм.

Ако питате местните жители на морските ни градове и те знаят още от техните баби и дядовци, че бебетата и малките деца не бива още първият ден на плажа да се къпят в морето. Нужно е тялото и организмът да свикнат 2-3 дни с морския въздух, с пясъка, с водата – първо малко краката, после до коленете и накрая можеш целия да поплуваш.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай