Семейство

Психологът Мирослав Наумов: Насилникът смята, че боят е форма на любов

07.07.2012г. / 13 38ч.
Ивет Лолова
Психологът Мирослав Наумов: Насилникът смята, че боят е форма на любов

Разговарям с психолога Мирослав Наумов – консултант във фондация „Пулс“, град Перник, член на Алианса за защита от домашно насилие, за профила на насилника и защо насилникът смята, че жената е по-нисше човешко същество от мъжа и трябва да му бъде в услуга.

Алиансът за защита от домашно насилие е партньор на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“, която тази година е под надслов „Удари мен, не нея“.

Очертайте профила на насилника.

През годините на работата ни сме направили извод, че профилът на насилника е свързан до голяма степен с патриархалния модел. Това са мъже, които все още смятат, че жената е по-нисше човешко същество от мъжа и в крайна сметка е създадена, за да му бъде в услуга. Това е една от предпоставките за зараждане на домашното насилие. Друг важен фактор, колкото парадоксално да звучи, и насилникът, и жертвата най-често са расли в семейства с насилие. Насилникът наследява този модел и е склонен да го пренесе и в бъдещата си връзка, защото реално той не познава други взаимоотношения. Никога не му е показвано по какъв друг начин може да обича. Такива мъже действително смятат боя за форма на обич.

При жертвите на насилие ситуацията е сходна. Когато бащата непрекъснато е упражнявал насилие над майката, а може би в един момент и над дъщерята, когато порасне, момичето става склонно да позволи и приеме такава форма на насилие и в бъдещата си връзка.

Друга черта в профила на насилника е, че именно поради насилие в семейството, те израстват с много комплекси: ревност, употреба на алкохол. Трябва да знаем, че за да има насилник, трябва да има и жертва, а това са хора, които много бързо си намират жертвата.

В Перник имаме семинари в училищата за превенция на домашното насилие, в които акцентираме върху това младите хора да видят различни модели на поведение в семейството. Много младежи искрено се учудват, че има семейства, в които децата не задават въпроса „Ще ме биете ли или да си лягам?“.

Как жената се превръща в жертва?

В началото на всяка връзка насилниците изглеждат нормални и любящи мъже, които даже защитават жените. Това са хора, които в началото са магнетични, харизматични, с добри доходи, с добро положение в обществото. Минава време, преди те да започнат да упражняват насилие. Насилникът се проявява доста по-късно, когато вече и жената е влязла в схемата на жертвата. Това е една от причините жените жертви на насилие по-трудно да излизат от ситуацията, тъй като те развиват така наречения насилническо-жертвенски модел на функциониране. Насилниците доста добре успяват да манипулират жертвата си, успяват да я накарат да разбере, че тя е виновната.

Ние често даваме примера: „Защо си със шапка или без шапка?“, „Защо манджата е безсолна или пресолена?“ – и в двата случая ще ядеш бой. Винаги вината е в жената. Такива жени израстват с усещането, че те са виновни, затова е толкова трудно измъкването от ситуацията на насилие. Когато живееш с представата, че ти носиш вина, е много трудно да излезеш и да кажеш: „Аз съм жертва на насилие“. Насилникът, който много лесно манипулира ситуацията, така че и страничните хора са убедени, че жената е виновна, а той е прав. „Виж как си облякла детето! Ти дори не можеш да му избереш правилните дрехи!“. В крайна сметка се случва така, че жената не може да извършва всички социални умения, които има.

Кои са критичните периоди в една връзка?

Вече говорих, че в началото насилникът не се държи като насилник. Един от първите отключващи фактори, е когато се ражда детето – появата на новия човек е първата криза в семейството. За съжаление при нас жените идват след много тежка форма на насилие. Ние не разбираме как е започнало насилието, ние разбираме, когато те идват посинени и травмирани.

Може ли да се каже, че когато първото дете е родено и са минали няколко години от брака, в тази връзка няма да се появи насилие?

Не, насилието може да се прояви във всеки един момент. Никоя връзка не е застрахована от насилие. Това, на което искам да обърна внимание е, че критичността на жертвата на насилие е много занижена. Тя започва да разпознава като такова насилието, когато става дума за драстични форми. Те не са критични към първите форми на насилие, които са свързани обикновено със шамари или с психическо насилие – най-често с непрекъснати обиди. Затова жените, жертви на насилие трудно се възстановяват, защото те дълго време са приемали себе си буквално като „едно голямо нищо“, на тях постоянно им е вменявано, че са несправящи се, негодни, неумеещи нищо. Естествено на фона на това мъжът е справящият се, можещият.

В този най-ранен етап на насилие жертвата може ли сама да се справи – с париране на удара, разговори, наместване на отношения?

Ако човекът, който упражнява насилие, не е критичен към себе си, той не е склонен да работи в посока оправяне на отношенията. Хубаво е веднага да бъде потърсена професионална помощ и цялото семейство да бъде консултирано.

Как стои въпросът с насилието над по-възрастните жени?

Напоследък има търсене на консултации в Алианса от възрастни хора, върху които е упражнено насилие от децата им. Това се изразява под формата на вземане на пенсии и употребата на алкохол. Прави впечатление, че възрастните хора са по-склонни да оттеглят молбите си и с тях се работи много трудно, защото става дума за собствените им деца. Понякога възрастните хора са буквално физически неподвижни и се налага да организираме мобилни екипи, с които да достигаме до тях. Полицията в тези случаи много ни съдейства, защото те знаят за съществуването на кризисните центрове в някои от градовете на Алианса.

Вашето пожелание към читателките ни.

Пожелавам на всички хора, които търпят насилие да са по-критични към първите форми – един шамар, една обида, блудство, посягане, дори коментиране на полови органи. Тогава по-трудно бихме допуснали по-тежките форми на насилие. Не търпете абсолютно никаква форма на насилие, когато я разпознаете, че е такава.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
:) ( преди 7 години )
Информативна и полезна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
albina ( преди 11 години )
gadove razvalqte semeistva i otdelqte deca ot texnite roditeli ne vi e sram manipulatori dolni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anita petkova ( преди 11 години )
pi6ete samo gluposti i neverni ne6a za da trupate pari i tlasti xonorari ne vi e sram da lajete xorata i da pe4elite na garba na xorskoto ne6astie ni6ojestva dolni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар