Шоколадът

26.08.2005г. / 11 10ч.
Аз жената
Шоколадът

Когато през 1877 швейцарецът Петер Вевей смесил холандското какао на прах с мляко, дори не подозирал, че за това откритие ще са му благодарни милиони почитатели на сладките неща.
Общоизвестно е, че сладките неща в основната си маса не са много полезни за здравето. Това с пълна сила се отнася и за шоколада. Но с това твърдение са свързани и много заблуди.
Смята се, че в шоколада има много захар, кофеин, мазнини, холестерин и калории. Освен това го обвиняват, че разваля зъбите, появяват се пъпки и се трупат излишни килограми. Но тези обвинения в голяма степен са незаслужени. В блокче шоколад няма чак толкова много кофеин, колкото се смята, а 30 милиграма. В чаша кафе кофеинът е не по-малко от 180 милиграма. А що се отнася до високата калоричност на шоколада, той съдържа 300-450 килокалории. Шоколадът не предизвиква и някакви реакции на кожата – многобройните проучвания доказват, че те са по скоро частни случаи към някой добавки. Какаото съдържа някой антисептични вещества, които убиват микробите. Обвинението, че шоколадът съдържа много холестерин, също не е вярно, тъй като какаото е от растителен произход, а холестеринът от животински, затова го има само в млечния шоколад, но и там не много. Смята се, че в шоколада освен какао, масло и захар няма нищо повече, а още по-малко нещо полезно. Но в него се съдържат витамини, магнезий, аминокиселини... Произвежда се и бял шоколад. Той се различава от тъмния по това, че в него има само какаово масло, а не смлени зърна, от които се получава познатия ни цвят.

Коментирай