Майчинство

Кога да започнем да мием зъбите на бебето

11.07.2012г. / 15 00ч.
Нина Иванова
Кога да започнем да мием зъбите на бебето

Ако кажете на вашата майка или баба, че сте започнали да миете зъбите на бебето си, преди още даже да са му пораснали, те със сигурност ще ви помислят за луда.

Но съвременните педиатри и зъболекари твърдят точно това – грижата за оралната хигиена трябва да започне още от 5-6 месечна възраст на бебето, когато зъбките му не са поникнали. Причините за това са много прости: кърмата, както и адаптираното мляко, с което се храни бебето в първите месеци, са относително сладки течности, които могат лесно да предизвикат образуването на кариес в по-късен етап.

Преди да са излезли първите зъби, започнете да плакнете устичката на бебето с мъничка марля, напоена с вода и леко да обирате остатъците от мляко.

След като поникнат първите зъби, е добре след всяко хранене или поне сутрин и вечер да измивате зъбките със силиконова четчица, пръст или кърпа, може и без бебешка паста, в никакъв случай обикновена паста, тъй като съдържа флуор. Тази паста е за деца, навършили 2 години, които са се научили да я изплюват.

Миенето с четка или пръст помага да премахнете остатъците от храна, които полепват по зъбите и да избегнете риска от образуването на дупки по тях.

За да научите детето по-лесно да свикне с ритуала на миене, мийте зъбите си пред него. Нека свиква да ви гледа и подражава. От това по-лесно няма!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай