Прегръдка между поколенията се състоя в София

13.07.2012г. / 12 42ч.
Аз жената
Прегръдка между поколенията се състоя в София

Баби, дядовци, деца и родители се прегърнаха над 500 пъти в първата по рода си „прегръдка между поколенията“ на 12 юли в парка „Заимов“ в София. По този начин те изразиха обичта и силната връзка помежду си и желанието да споделят радостта от съвместните си преживявания и общуване.

Нетрадиционната инициатива се проведе в рамките на целодневен занимателен празник с пет творчески работилници, организиран от Сдружение „Съзнание“ и Образователен център „МеДиа“. Проектът е създаден под вдъхновяващото име „Цветовете на сърцето – баба, дядо и детето“ с подкрепата на Столична Програма Култура и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Проектът изразява съпричастност с Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012.

В рамките на деня паркът „Заимов“ бе домакин на пет различни творчески работилници за малки и големи. Баби, дядовци, внуци и гости на парка твориха и се забавляваха заедно в изработването на бижута и кукли от вълна, плетоха, пяха и танцуваха, рисуваха и си споделяха интересни истории. Малки и големи оставиха цветен отпечатък от дланта си върху голямото платно „Цветовете на сърцето“. В дейностите се включиха деца от Образователен център „МеДиа“ с техните баби и дядовци, възрастни хора от „Федерацията на туристите ветерани“, представители на Асоциацията на родителите на децата с увреден слух, доброволци от „Българския червен кръст“ и гости на парка.

„На едно по-дълбоко, лично ниво, чрез този проект всеки от екипа на двете организации има желание да сподели любовта си към своите баба и дядо, които са оказали огромно влияние върху живота и израстването му“, споделя ръководителят на проекта Милена Каменова от Сдружение „Съзнание“. А управителят на Образователен център „МеДиа“ Мария Дерменджиева допълва: „По време на работата ни с деца ние постоянно мислим за техните родители и начина по който преживяват и се справят в грижата за децата си. Това неминуемо ни води до съпричастност и към възрастните хора, които нерядко влагат много време и всеотдайност в отглеждането на внуците си. С тази инициатива бихме искали да изразим и нашата благодарност и преклонение към тази грижа и да създадем повод за споделяне на радостни, творчески мигове между възрастните и малките деца“.

„Идеята за връзка между поколенията много ми допадна! Почувствах се прекрасно сред децата, усещах хармония и ако се научим да общуваме с любов, ще бъде много хубаво. Ние, възрастните, ще приемаме от тях новото, което носят, а те – по нещо хубаво от нас“, сподели 68-годишната Сатеник Денева, която се включи в творческия празник със съпруга си и тяхното внуче.

Амбицията на организаторите е да продължи идеята на проекта „Цветовете на сърцето“ като включи нови групи в обществото, които имат отношение към личностното, емоционално, физическо и социално развитие на децата. Една такава група, към която организаторите искат да насочат усилията в следващата си инициатива, са учителите в основните училища, коментира Милена Каменова от Сдружение „Съзнание“.

Прочетете още:

Коментирай