Можем ли да предотвратим терористична атака в България?

19.07.2012г. / 10 44ч.
Мария Дуковска
Можем ли да предотвратим терористична атака в България?

Митът, че България е оазис на мира и спокойствието в този глобален дух на тероризъм, международно напрежение и жестоки атаки, се разби на пух и прах вчера.

На 18 юли 2012 около 17.25 на паркинга пред летище „Сарафово“ в Бургас бе извършена първата в новата българска история терористична атака срещу израелски граждани. Жертвите са вече няколко, а сред тях и един българин, шофьорът на взривения автобус. Какви са причините за жестоката атака, защо се случи и какво ще последва са все въпроси, на които за момента властите нямат официален отговор, а само предположения.

Но докато се трупат догадки и хипотези, за нас, мирните граждани остава малко време да си направим следния извод: България вече не е онова спокойно местенце, което всички ние вярвахме, че е.

Ние сме част от световната политика и имаме своя дял в множество мащабни военни операции в различни точки по света. Затова трябва да знаем и да бъдем подготвени, че някои от решенията, взимани от нашите управляващи могат да не се харесат на различни организации и правителства по света. Това е знак, че трябва да бъдем нащрек, да бъдем бдителни и внимателни за средата и хората, които ни заобикалят. Без да се хвърляме в излишна паника, но да направим реална оценка на случващото се.

Ако видите подозрителен обект или човек, който ви изглежда съмнително, задължително трябва да сигнализирате в полицията. Друг е въпросът колко сериозно ще ви приемат там, но за съжаление, след атентата в Бургас може би дълго време ще се подават точно такива сигнали, провокирани от страх и паника.

И все пак, нека бъдем реалисти с мъничка доза оптимизъм: утре ще има, и можем само да се надяваме то да е по-добро от днес. А в по-голямата си част това зависи и от нас.

Бъдете истински, бъдете добри и бъдете съпричастни!

* Екипът на Az-jenata.bg изказва искрени съболезнования към близките на ранените и загинали в жестокия атентат.

Снимка: Булфото

Прочетете още:

Коментирай