Как да изберем домати, така че да сме сигурни, че ще са здрави, вкусни и неоранжерийни.
Доматите трябва да са лъскави, добре узрели и твърди. Добре е да може сами да си ги избирате – да не са меки на места, да не са с наранена кожна обвивка, защото много бързо ще се развалят.
Обикновено доматите, които купуваме са без дръжки и по мястото, където е стояла дръжката можем да преценим преди колко време са откъснати.
Ако то е бяло или зелено, то доматът е откъснат най-много преди десетина дни, но ако клони към кафяво, най-вероятно е бил откъснат преди две или три седмици. Ако е съвсем кафяво, то доматът е бран зелен и то доста отдавна и е съхраняван на тъмно. В случай че е изцяло кафяво, значи че доматът е набран преди повече от три седмици.
Всеки ще се съгласи, че е най-добре да се консумират естествено узрели домати и току-що откъснати, но тази епоха към момента е отминала и можем само да си спомняме огромните градини на баба и кофите с домати, които стигаха за цялата рода, че и за лютеница и други благинки.
Сега можем да ядем домати по всяко време на годината, но пък с някои плодове и зеленчуци вече не можем да играем на старата детска игра „Познай какво ядеш“, в която завързват очите на детето и му предлагат да опитва различни плодове и зеленчуци и да познава какво яде. За голямо наше съжаление някои плодове и зеленчуци започват да придобиват един и същи пластмасов вкус. На какво ли се дължи?
И дали бъдещето няма да е време на уеднаквяване на вкусовете, вместо на разнообразие?
Снимка: Reuters
Прочетете още: