Обича ме, не ме обича - казват ли истината маргаритките

23.07.2012г. / 14 09ч.
Вергиния Генова
Обича ме, не ме обича - казват ли истината маргаритките

Обича ме, не ме обича“ – твърде често ли се колебаете над подобна дилема – отглеждайте си маргаритки. Така винаги ще имате под ръка цвете, което да даде отговор на изтерзаната ви душа. С една малка подробност – след като сте вложили толкова много труд, старание и сте се радвали на красивите си и изящни маргаритки ще ви е жал да ги осакатите. Но винаги когато ги погледнете те ще ви зареждат с оптимизъм и радост от живота, така че колебаете ли се за нещо – погледнете ги, те винаги ще ви се усмихват и ще казват „Да, заслужаваш да бъдеш щастлива!“.

Така че отглеждайте си маргаритки – лесно е. Ще я видите в почти всеки двор или пред всеки блок, където има любители-градинари. Името на маргаритката идва от гръцкото име за перла. Особено дребните видове маргаритки са като разпилени украшения по полянките.

Маргаритата (Leucanthemum maximum) е многогодишно растение. Разпространена е в цяла Европа и най-вече по Средиземноморието. Разбира се можете да я срещнете и навсякъде по света, където климатът е умерен. Всеки е виждал маргаритка и няма защо да я описваме, само ще кажем, че са селектирани доста и различни видове маргарити – от ниски, до много високи, от кичести, до само един ред венчелистчета.

Маргаритите могат да виреят и в саксия и в градината. Най-добре се чувстват посадени в хумусни почви, на слънце или на полусянка. Остава само редовно да ги поливате. Важно е ако са в саксия да има дренаж, защото иначе при преполиване корените бързо загниват.
Ако имат достатъчно вода могат да цъфтят и цяло лято.

Маргаритките се размножават или със семена, или с резници, или като разделяте коренището на възрастните маргарити и ги разсаждате. Последният вариант е най-лесен и може да го направите в края на август. Обикновено дотогава маргаритите са прецъфтели и трябва да орежете стъблата.
Маргаритите могат да оформят цветен бордюр, ако са от по-нисък вид по-близо до пътеката, а ако са от по-високите, то ще стоят добре до оградата.

Може да ги насадите и около лятната дървена маса, където закусвате или пиете следобедното си кафе, където и да ви се стори подходящо, те все ще са красиви.
Ако сте в настроение винаги може да сложите няколко във ваза или пък да наберете букет, отивайки на гости.

Прекрасно е да си гледаме цъфтящи растения, защото винаги ще имаме с какво да кажем „обичам те“ на нашите приятели и близки.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай