Бременност

Калций и магнезий срещу мускулни крампи

23.07.2012г. / 15 12ч.
Снежана Проданова
Калций и магнезий срещу мускулни крампи

Сериозен дефицит на калций и магнезий в организма е най-честата причина за появата на мускулни схващания, известни още като крампи. Познато ли ви е среднощното усещане на хиляди забити в крака ви остри иглички – това именно е неприятното проявление на липсата на калций в тялото ви.

Схващания

Мускулните спазми не са нещо ненормално при бременност, особено през нощта. Причината се крие в промяната на преработката на калция. Схващането на крака или ходилото е най-често срещано, затова, ако ви се случи, опънете бавно мускула, който ви притеснява. Яжте храни, богати на калций или се консултирайте с лекаря си за калциеви добавки.

Сутрешно гадене

Въпреки че се нарича така, „сутрешното гадене“ може да се появи през целия ден, като най-често това е през първите три месеца. За да предотвратите гадене и дори повръщане, яжте по-малки порции по-често и не допускайте глад. Не лягайте веднага, след като сте яли. Сутрин започнете със сухари, печени филии или зърнена закуска, наблегнете на леки, нискомаслени храни, които се смилат лесно, например банани и ориз. Пийте течности и избягвайте миризми, които са ви неприятни. Ако се появят симптоми на грип или имате хронично гадене, свържете се със специалист.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай